Salep på vintern!

Som sagt så öser regnet ner idag hos oss här i Manavgat och Side och det är härligt. Vi har haft brasan tänd hela dagen fast ganska så lite ved i så att vi bara får en lätt känsla av braskaminen. Det är så himla mysigt tycker jag. Idag på eftermiddagen när Esma sov middag så drack Adem och jag salep och åt några kakor.

Så här står det om salep på Wikipedia: Salep är ett mjöl som man utvinner från orkidéblomman Orchis Mascula (Sankt Pers Nycklar).
I Turkiet använder man detta mjöl när man tillverkar glass vilket gör den seg. Ni har säkert sett den glassen som de “kastar” runt. Det är alltså den glassen som innehåller salep.
Detta mjöl säljs även färdigblandat i små påsar i de flesta matbutikerna och man blandar pulvret med ca 180 ml uppvärmd mjölk. Då har man en riktigt god dryck som alltså kallas för salep. Jag får en julkänsla av den här drycken och den passar extra bra att dricka när brasan är tänd, regnet öser ner och sonen är hemma från förskolan.

Salep Turkiet Vinter Salep Vinter

Kommentera