Kalaspynt och ballonger!

Jag och Esma åkte in till Manavgat idag klockan 10 och första timmen gick bra. Jag hittade det mesta jag letade efter. Och just då tyckte jag att allting flöt på så himla bra och jag hade gott om tid. Men sen tog allting tvärstopp. Jag ville ha lite roliga grejer till fikat imorgon och kalaspyntet men om det inte var för dyrt så fanns det inte. Jag skulle ha beställt online men fick för mig att det är bättre att köpa det direkt i butik. En sak jag hade tänkt att skaffa var en helium ballong som en stor 1:a. Allting sånt är så himla billigt i Turkiet. Vanliga ballonger i en hel påse kan du få för 2 lira. Men denna ballong kostade 18 lira och det tyckte jag kändes otroligt onödigt. För en ballong. Som jag måste åka till bensinstationen för att fylla med helium och dessutom såg den inte ut som en 1 utan bara ett rakt sträck, som ett l ungefär. Nej tack. Så istället kollade jag på pompoms men då kostade 2 stycken 40 lira och jag kanske är snål men för katten, hon fyller bara ett år och kommer inte ens komma ihåg den här dagen. Hur ska det bli när hon fyller 18? Om några år kanske vi kan bjuda in alla klasskompisar, hyra en hoppborg, köpa 50 pompoms och fylla hela taket med färgglada ballonger. Men just nu kan och vill vi inte det.

Vilket fall, jag hittade världens sötaste klänning på Koton. Rea såklart. Det hade ni nog kunnat lista ut nu men jag bestämde mig för att slå till innan jag ens upptäckte rea-lappen. Så det blev en trevlig överraskning vid kassan.

Vid lunchtid så var jag nästan klar så jag åkte en sväng förbi ett fik för att kolla in tårtorna som dem har där. Viktigast är att den är god. Och ja, det är jag som ska tycka den är god. Så nu har jag skickat bilder till Kadir och han får välja en av dem. En var med choklad och hallon men eftersom vi eventuellt får besök på söndag också så kanske inte den räcker eftersom den var för 6 personer bara.
Det blir en spännande överraskning helt enkelt.

Kalas Esma Turkiet Tårta
Visst ser tårtan god ut? Hallon och choklad. Det kan ju inte bli bättre nästan. 

14 kommentarer

 1. Fast enligt forskning så är det dem första 2,5 åren i barnens liv som är dem viktigaste. Det är ifrån dem åren dem tar med sig kärlek, glädje, oro, missnöje osv osv… så jag tror visst det är viktigt att fira och skoja till det oavsett om man fyller 1 år eller om man fyller 67 år, haha.

  Själv tycker jag det har vart jätteroligt att kolla på bilder med hela släkten, grannar och vänner från när man fyllde år som barn.

  1. Det kanske stämmer men bara för att jag inte köper en ballong som i mitt tycke är dyr så betyder inte det att mina barn känner av kärlek, glädje. oro, missnöje osv. Jag har även köpt vita och rosa ballonger så jag tror säkert att morgondagen blir jättebra och kul. Säkert lika kul som när vi var ute och lekte i parken förra veckan eller när vi besökte våra vänner och fikade där. Förlåt men jag förstår nog inte riktigt syftet med din kommentar, jag kanske är för trött så du får gärna berätta vad du menar. 🙂 Ha det så bra! Kram

 2. Oj, 18 lira låter som ett bra pris! Här i festbutikerna nära mig (ca 3 st) kostar en ofylld ballong 70 kr och med helium 150. Vill man ha text på blir det 200… pressen när man har 3 barn hemma o alla vill ha likadana dekorationer (dvs massor med ballonger i helium).

  1. Ja, usch vill inte ens veta vad det skulle kosta i Sverige med alla dekorationer. Det är ju väldigt billigt här men å andra sidan så är minimumlönen knappt en tredjedel av vad Sveriges är. Jag får alltid en chock varje gång jag besöker Sverige över hur dyrt saker och ting är mot Turkiet. Bara ta en fika på stan, det är som en måltidskostnad…minst. Jag blev nog lite besviken också att 1:an inte såg ut som en etta ens…men äh, vi klarar oss ändå 😉

 3. Ditt sätt att shoppa verkar likna mitt. Jag tycker allt är onödigt, utom sånt som är på rea.

 4. Jag tror du missförstod mig. Jag menade snarare att sättet du tänker på “hon fyller ändå bara 1 år och kommer inte komma ihåg den här dagen” det var lite mer det jag syftade på, inte på en ballong eller pengar….
  handlar kanske inte om vad hon kommer komma ihåg eller inte utan hur hennes föräldras inställning på saker kommer vara, det är ju sånt som speglar sig i framtiden.
  Tänker man hela tiden “det där är onödigt det kommer man inte ihåg”så känns det som man fört in än rätt negativ inställning i sin familjs tillvaro!

  Så syftet med min kommentar var att jag tyckte du kändes aningen negativ, men jag ber om ursäkt, det kan ju alltid lätt misstolkas när man läser.

  Skickar massa juliga kramar från ett varmt Dubai! & önskar din dotter en fin ett års dag!

  1. Okej, ja men då missförstod jag nog dig. Och kanske blev det en missförståelse över min text också. Jag tänkte nog när jag stod där i butiken; “Äh, strunt samma. Ballongen ser knappt ut som en etta, kostar mer än vad jag har tänkt mig och har råd med. Och jag har ändå fixat lite annan rolig dekoration som blir fint. Jag struntar i denna, kalaset blir bra ändå.” I mitt huvud hade jag tänkt att det skulle vara lite kul med en sådan ballong men jag tror min ett åring knappt hade reagerat på just den. Däremot hade nog hennes storebror som är tre verkligen sett ballongen och dessutom se att det är en etta.

   Ha en bra lördag och njut av värmen!! Kram

 5. Vilken supersöt klänning! Den ser toppenbra ut att leka in ettårsdagen i! Och tårtan såg inte helt fel ut heller… ha en kul kalas- och födelsedagshelg!

 6. Jag tycker du verkar vara en fantastisk mamma louise! Jag känner igen mig på många olika plan i ditt tankesätt. Tycker det är otroligt viktigt att se det goda i det lilla. Att uppskatta dom små sakerna i livet. Min dotter är 1,5 år och har “bara” en liten låda med leksaker därför att jag vill hellre att hon ska uppskatta de saker hon har, och det gör hon. Hon leker med dlm varje dag och har till och med slitit ut en del. Dessutom är en kastrull minst lika rolig som leksakerna. Och kartongen där leksaken kom är också lika rolig. Det viktiga är väll att barnen känner kärlek och trygghet från sina föräldrar. Esma får nog ett toppen kalas. Ha en skön söndag.

  1. Tack så jättemycket för din kommentar och för att du ser och kan relatera till mitt tankesätt. Ibland känner jag mig så dum, att jag borde gå mycket mer all in men ärligt talat finns inte alltid orken där. Plus att jag tror nackdelen med sociala medier idag är just detta, man lägger på ett extra krut för att det ska se bra ut (ex. blogg, instagram, snapchat, facebook etc) men inte för att ens barn ska bli glada/uppskatta/vill. Jag tror du förstår vad jag menar. Jag har knappt köpt några leksaker till Esma sen hon föddes. Hon har ju fullt av leksaker från sin bror och även där så försöker vi “hålla igen” så att det inte blir för mycket. Jag har plockat bort massa leksaker och sedan brukar jag byta ut dem allt eftersom. Det gjorde jag med bilarna här hemma för ett tag sedan och vips så trodde Adem att han hade ett gäng helt nya bilar, igen. Ha det så bra!! Kram

 7. Jag förstår precis vad du menar.. social media gör nog att många överdriver på alla olika sätt som finns, alla verkar leva i någon slags drömvärld. Dottern fick “bara” en leksak när hon fyllde 1 av oss och jag bad även nära och kära att inte överdriva med presenter. Jag känner även jag ibland att jag borde köpa mer grejer åt henne, inte bara leksaker utan kläder osv. Men sen får jag bara en sån otrolig ångest när jag ser hur andra barn har det i resten av världen, och då syftar jag på där det är krig och fattigdom. Nej fy ! Mitt barn mår inte bättre av massa grejer, utan hon mår bra av att få kärlek och trygghet utav oss. Något annat är inte viktigt! Tror inget barn vuxit upp och kommit ihåg att “åhh när jag var liten fick jag en jättestor leksaks häst osv osv”, tror snarare att man kommer ihåg en fin barndom med lek bus och kärlek med nära och kära 🙂 ha en fin dag!

  1. Vi verkar ha väldigt liknande tankesätt om just detta. Jag tänker precis som dig här och det är mina barn som ska se glädjen i och runtomkring deras liv, inte alla andra. Om de får en jättestor leksakshäst så kanske de kommer att minnas den leksaken just för att de lekte mycket med den. Men de kan minst lika gärna minnas en liten, liten ponny knappt 5 cm hög inte för storlekens skull utan för minnet av leken och barndomen. Det värsta av hela den här hysterin kring att göra det bästa av det bästa och over the top är ju faktiskt pressen på föräldrarna och att många föräldrar känner att dem inte gör tillräckligt. För man ser alla andra föräldrar vad de gör och hur mycket de bakar, fixar, donar, köper presenter etc. Då handlar det inte om barnen längre utan om jämförelsen snarare.
   Nej, låt oss få göra det vi själva vill, kan och ha möjlighet till utan att det blir någon slags tävling mellan föräldrarna.
   Ha en jättebra dag!!

Kommentera