Jagärlucia!

fb_img_1481051771676.jpg

Jag har valt att byta ut bilden på pojken från Åhléns reklamblad till en tecknad bild istället. Åhléns visste från början att bilden de hade skulle väcka reaktioner men att det istället blev väldigt mycket värre på väldigt kort tid än vad de trott. Familjen till pojken har bett Åhléns att plocka bort bilden på nätet för att det blev ett drev med hatkommentarer på deras sida. På min blogg skulle dessa kommentarer inte komma igenom och jag har bra läsare så jag har svårt att ens tro att någon skulle kommentera bilden jag först hade, på ett nervärderande eller kränkande vis. Min blogg är dessutom väldigt, väldigt liten i jämförelse med butikskedjan Åhléns. Men jag väljer ändå att byta ut bilden. Må hatarna försvinna för all framtid. Och för att citera Alice Bah Kuhnke´s enkla ord ”Kärlek och respekt. Det är inte så svårt att förstå”

 

 

Vad ser du på bilden?
Jag ser ett barn som är utklädd till lucia.
Efter debatten som pågår just nu så vet jag att detta barn har pronomen han. Jag ser ett barn, en pojke som är utklädd till lucia. Men jag skulle lika gärna kunna säga hen istället för han eftersom könet i sig inte är viktigt här. Inte för mig i alla fall.
Och för att fortsätta in i den debatten; Jag ser ett barn, en pojke som har en mörkare hudton än mig själv, som är utklädd till lucia. Hudtonen för mig är inget jag lägger märke till. Om det inte hade blivit en debatt av just detta. Pronomen och hudton. På ett barn.
Men HUR kan det ens bli en debatt och ett sådant explosionsartat hat emot denna bild för att det inte är ett barn som kallar sig för tjej och för att det inte är ett barn som har en ljus hudton? Varför kan inte alla bara titta på denna bild från Åhléns reklamblad och tänka “Åh, vilken fin bild. Nu är det snart lucia, jag kanske ska köpa ett lucia linne på Åhléns i år”
Vad är skillnaden på Staffan stalledrängs särk och lucias särk? Ljuskrona, det röda bandet, stjärnstruten och stjärnan är olika accessoarer till men själva klädseln är densamma.
Så varför skilja på barnen som bär kläderna? Varför skilja på barn överhuvudtaget?
Har vi inte kommit längre än så år 2016?
#Jagärhär
#Jagärlucia

alicebah Alice Bah Kuhnke, Sveriges kulturminister.

 

Att aftonbladet i sin tur först skrev rubriken “Luciabarn orsakar rasistisk hatstorm” som ni kan läsa om HÄR är också fruktansvärt illa. Precis som många reagerade på så tycker jag också att det låter som om barnet har orsakat detta. Så Martin Fredriksson @nittonfem, ändrade i sin tur rubriken åt aftonbladet till “Rasister orsakar rasistisk hatstorm” För det är just rasisterna som har orsakat detta, INTE något luciabarn.
Men i vanlig ordning så ville antagligen Aftonbladet få in extra mycket klick (extra mycket cash alltså) och la in en opassande rubrik som människor skulle klicka på. Det är inte första gången Aftonbladet lägger in rubriker som generar i mycket klick men är fruktansvärt smaklöst av dem. I detta fallet var det väldigt smaklöst.

8 kommentarer

 1. Föräldrar till denna underbar kille bad Åhléns att ta bort bilden, pga många fruktansvärda kommentar! Att vi i Sverige inte är bättre än så, vuxna människor som sitter bakom en datorskärm, det är för mig helt obeskrivligt. Skulle kunna skriva så många fula ord, om vad jag tycker om dessa människor. Låter bli.
  Men till min fråga till dig.
  Varför respekterar inte du föräldrarna? (Bilden finns redan på internet, svårt att ta bort det när det väl kommit ut.) Du är en välbesökt blogg, du väljer att fortsätta sprida bilden på internet. Följer ett antal bloggar som oxå har skrivit om detta. Dom har valt att inte lägga ut bilden på pojken. Istället ligger bilder på dem själva. Varför lägger du inte upp en bild på dig själv istället?

 2. Tycker som du.

  Men läste du att de var föräldrarna som bad Åhléns dra tillbaka bilden?
  Tror inte de vill att bilden ska spridas ytterligare. Även om syftet är gott.

 3. Bra skrivet! Barn är det bästa som finns- oavsett hudfärg, kön eller klädsel. Vilken tur att vi är olika och har olika personligheter alla.

 4. Ja, det är märkligt hur ett sött barn kan dra igång en hatstorm. Visst kan man tycka att lucia borde vara en tjej men det är väll en vanesak. Som att hon förr absolut var tvungen ha blont, hellst vågigt hår också.Det var ju bara dumt.
  Men hur kan man ens reagera och jaga upp sig över att barnet är mörkhyat? Folk beter sig ju som om Sverige aldrig haft invånare från andra länder förr…

 5. Hej!
  Jag hade skrivit ett långt inlägg, men jag ändrar mig och istället skriver jag
  #jagärhär

  Kramar från mig.

 6. Hej!
  Instämmer och fattar ingenting?? Hur kunde det bli ett sådant liv med påhopp? så föräldrarna kände att de måste be Åhlens ta tillbaks bilden. Fruktansvärt jag får Åhlens reklam mm via mail o sms och säkert har bilden varit med där men jag har inte reagerat? utan läst det som all annan julreklam som kommer.
  Trist.
  Hälsningar Birgitta S

 7. Jag blir så ledsen över detta.. mer kärlek, öppenhet och värme i världen önskar jag mig i julklapp! #jagärhär

Kommentera