Tacos på julafton!

Snart är juldagen över och man skulle väl nästa kunna säga att nu är julen slut. För annandag jul firas kanske av några men som jag minns från min barndom så var den dagen mest en extra dag där största fokus låg på mellandagsrean. Och på den tiden, kära ungdomar, så handlade man minsann inte från internet. Nej, ut tidigt på förmiddagen för att trängas med alla andra rea-galna människor var det som gällde. Är det lika galet fortfarande eller är det lugnare nu under mellandagsrean eftersom man kan göra mycket reafynd från internet?

Jul är en kristen tradition från början och eftersom det bor sisådär 95% muslimer i Turkiet så är just denna högtid inte alls stor här. Oftast firar man kanske jul här om man på något sätt har influenser från ex. Sverige, Tyskland, USA eller annat land där jul firas. Men precis som med alla hjärtans dag och halloween så upplever jag att det blir mer dekorationer och prat om jul här i Turkiet för varje år som går. Eller så blir jag bara mer medveten om det än vad jag var under mina första år här. Vilket fall, en del turkar köper juldekorationer nu för att pynta sina hem inför nyår. Nyår firas inte heller av alla men det är betydligt mycket större än de övriga traditioner som jag nämnt här i texten.

Våran jul blev inte alls som jag hade tänkt mig. Först hade jag jättemycket huvudvärk i torsdag som tack och lov försvann. Men på fredagen så började Adem kräkas och det var tyvärr inte en engångsföreteelse. Däremot så var det bara under fredagen han mådde dåligt och har både under julafton och idag, juldagen mått bra.
Julafton tog vi av förklarliga skäl väldigt lugnt och tyvärr fick vi ställa in våran träff med Camilla och hennes lilla dotter. Förra året var hon sjuk och i år var det våran tur. Undra om vi ens vågar oss på att prata om att fira nästa år ihop. Men tredje gången gillt, eller hur? Vilket fall så var vi som sagt hemma hela dagen, lyssnade på julmusik, fikade och hade det mysigt jag och barnen. På kvällen kom Kadir hem och traditionsenligt så åt vi tacos till middag. Det har vi gjort i några år nu och jag tycker det är mysigt men framför allt väldigt gott.

Idag var vi ute nästan hela dagen för att “rasta barnen” och rensa av oss lite sjukdomar. Det blev några timmar extra utomhus än vad vi hade tänkt från början och dessutom åkte vi lite dolmus (buss) i samhället vi bor i till Adems stora förtjusning. Han gillar olika fordon och buss är en av dem som han pratar mycket om. Så han blev jätteglad att få åka buss, pratade massor och tittade på allt som hände runt om honom.

Vi har med andra ord haft en ganska bra helg trots magsjuka och nu laddar vi sista veckan av det här året. Jag har redan börjat skriva en liten kort årsresumé som jag ska försöka bli klar med i dagarna. Eller kort och kort, det är inte så lätt att fatta sig kort om ett helt år och allt som har hänt. Men några punkter hade jag tänkt att berätta om.

Av olika anledningar så har jag bloggat ganska så dåligt den här veckan. Men jag hoppas att ni fortsätter läsa framöver även när det är dålig uppdatering.

tacos

1 kommentar

  1. Har varit på mellandagsrean i Marieberg, Örebro. Det var mycket folk men vi promenerade lite i alla fall, åt lunch och sedan bar det hemåt. Ha en trevlig kväll. Kram

Kommentera