Sjukhusbesök i Turkiet!

Det har varit ett litet kämpigt dygn får jag väl säga. För någon vecka sedan så började Adem hosta, IGEN…och vi försöker alltid tänka positivt och att det går över av sig själv. Men denna gången fick han feber, mellan 38-39 grader i 5-6 dagar som aldrig riktigt gick ner mer än korta stunder om vi gav febernedsättande. Samtidigt klagade han aldrig på något specifikt och var oftast ganska så pigg men Kadir bokade ändå en tid hos doktorn. Där visade det sig att Adem hade en början på lunginflammation och dessutom visade proverna som de tog att blodet och levern hade dåliga värden.
Han mår okej idag och jag tror, peppar peppar att vi slipper lunginflammationen. Om en vecka ska vi kolla blodvärdet igen och vi hoppas på att det blir bättre.

I förrgår förmiddag så tittar jag och Kadir på varandra och nästan säger samtidigt att det är så skönt att Esma är frisk den här gången. Ibland är det lätt att syskon smittar varandra när de handlar om hosta och snuva.
Vi skulle aldrig sagt det, senare på kvällen och under natten så får Esma hög feber upp till 39 grader och feber försvinner inte riktigt. Inte ens med febernedsättande medicin så Kadir bokar en tid åt henne och åker in nästa morgon för en kontroll.
Hon gick verkligen till frisk, sprallig och glad till ganska så slö och ledsna ögon plus den höga febern och en riktigt rosslig hosta.
Läkaren ville ha henne under observation så vi får en säng och får stanna ett tag på sjukhuset och blir bra omhändertag där. Hennes blodvärden är bra och röntgen visar inget allvarligt men hon har fått en början av luftrörskatarr.

Idag har barnen varit igång hela dagen, de har ingen feber men de sov lite extra på morgonen och på eftermiddagen så det håller antagligen på att återhämtar sig bra. Hostar gör de också men vi tycker redan att den där rossliga hostan som låter så hemsk börjar försvinna nästan helt för båda.

Jag har flera vänner och bekanta i Sverige med barn och det jag har förstått från dem och även föräldrarforum är att de ofta är långa köer vid akuta sjukhusbesök i Sverige. Rätta mig gärna om jag har fel. Hur fungerar det om man behöver boka en tid till nästa dag redan, eller som när vi bokade sent på kvällen, kan man göra det i Sverige?
Här i Turkiet så sjukvården fantastik tycker jag och jag vet att många svenskar som bor här håller med mig. Kommer man in akut så är det kanske en väntan på max 20 minuter. Jag har varit inne några gånger själv men också med barnen. Jag förstår inte hur man kan sitta i flera timmar för att få träffa någon läkare. Stackars barn tänker jag framför allt.
Vi har nog väntat max 1 timme som längst vid ett läkarbesök då vi tagit nummerlapp på morgonen samma dag.
Man kan även boka en eller flera dagar innan och då får man en särskild tid man ska vara på plats. Denna gång för Esma hade vi ex. tiden 9.30 och de fick gå in 9.40 till läkaren eftersom det blivit lite fördröjning med patienter innan.
Blodprov och röntgen är heller inga särskilt långa köer. Man tar en nummerlapp och när de skulle kolla Adems lungor med röntgen nu sist så var det lite längre kö på 45 minuter. Med Esma var det ingen kö alls.
Detta är alltså det kommunala sjukhuset. Vid privata sjukhus brukar det gå ännu snabbare och oftast mindre kö. Jag tror de uppfattas på liknande vis i övriga landet men ni andra turkiet-boende som har besökt framför allt kommunalt sjukhus får gärna kommentera och berätta vad ni tycker om just detta med att få träffa en läkare snabbt. Eller om det har tagit tid för er.

8 kommentarer

 1. Vad tråkigt att vara sjuka, men skönt att ni är på bättringsvägen!
  Mina erfarenheter av sjukvård med min dotter har varit superbra. När hon blev sjuk med envis feber fick vi en tid på jourvårdcentral på en gång vi ringde, fick remiss till akuten där vi bara hann sätta oss innan vi fick komma in. Vi blev sedan inlagda i ca en vecka för att bli av med en envis infektion med intravenös antibiotika. Jag är så impad av bemötande, kompetens, lokaler och allting. Vi var så nöjda och trygga trots att det var en tuff tid med en sjuk fem månader gammal dotter. Så impad över svensk sjukvård och särskilt all toppenduktig personal! Har även fina erfarenheter från nu när min mamma har fått cancer. Snabb hjälp med undersökningar, korrekt och tydlig informtion med fint bemötande. Men som sagt, det är bara MIN upplevelse, såklart.
  Ha en bra fredag och hoppas ni är tillräckligt krya för lite fredagsmys! Kram

  1. Åh vad skönt att ni har fått så bra bemötande men framför allt snabbt in för kontroll. Det är just den där väntan innan man får träffa en läkare som jag har hört så mycket om. Men det är såklart olika beroende på när och vart man hamnar, samma sak är det säkert här med. Jag tror inte alla kanske har sådana upplevelser som mig men jag är bara så glad att det går snabbt. När man är sjuk eller på något sätt skadad så känns det inte så kul att sitta och vänta för att bli undersökt eller få hjälp.

   Usch vad hemskt med allt din dotter har fått gå igenom, och så liten. Tur att ni fick sådan bra hjälp. Har ni märkt av något i efterhand av infektionen eller är den som bortblåst sen dess?
   Hemskt också med din mamma, beklagar verkligen och vet till viss del vad du går igenom. :/ Hoppas hon blir bättre snart och slipper skiten. Kram!!

 2. Ja, jag är så glad att allt gick så bra när vi fick hjälp med dottern. Hon är frisk och pigg, har inte haft någon infektion sedan dess. Men hon har en liten missbildning mellan urinblåsa och njuren som vi ska in till sjukhuset och göra mer undersökningar på för att veta om de behöver göra något.
  Och tack! Ja, det kommer bli en väldigt tuff resa nu för min mamma och för oss omkring. Cancern är verkligen helt skoningslös… en dag i taget och leva i nuet!
  Ha en bra dag! Kram

 3. Sjukhusen går ju back här flera miljarder varje år, det finns inte pengar att betala ut till läkare och personal dras det ner på. Därför är det alltid sån väntan. Sen är den svenska sjukvården lite snåla med antibiotika till alla. Men det har ju sina anledningar och därför finns dom resistenta bakterierna mer utomlands än här i Sverige. Man vill helt enkelt inte ge antibiotika i “onödan” för den dagen det verklighen behövs så kanske vi blivit resistenta.

  Jag jobbar själv på sjukhus inom akutvård och får se människor vänta på undersökningar, antibiotika som byts ut, röntgentider som blir försenade. Det är så värdelöst för dom sjuka att få vänta så länge. Men det är ju för att alla ska kunna få samma typ av vård.

  Jag har en dotter på två år och jag försöker alltid vårda hemma så gått det går för jag vet att vi kommer få sitta på en akutmottagning alldeles för länge och antagligen dra på oss något mer eftersom det oftast sitter en magsjuk, en med vattkoppor osv i väntrummet.

  Jag har också hört väldigt gott om den turkiska sjukvården och önskar vi hade det likadant här hemma. Krya på er.

  1. Vad tråkigt att höra att det faktiskt är så. Och all vårdpersonal gör ett ordentligt jobb och arbetar häcken av sig, det förstår jag såklart. Hoppas det inte låter i texten som om jag menar att det är personalens fel för långa väntetider för det är självklart inte så. Jag tror många gör som ni och undviker akuten så gott det går just för att slippa sitta där i timmar. Och så ska det ju inte vara. Akuten är ju tillför att få akut hjälp med densamma.
   Hoppas att det kommer bli en förbättring på det framöver och att det rullar på smidigare.

   När det kommer till antibiotika så är dem rätt snabba att skriva ut sånt här, en stor nackdel. När vi besöker doktorn så säger vi alltid att vi vill undvika antibiotika så gott det går. Och det är alltid okej såklart, vi väljer vad vi ger och inte ger barnen. Tänk om man kunde få en bra blandning mellan Turkiet och Sverige när det kommer till sjukvård, det hade varit det bästa.

   Ha en bra fredag och helg!! Kramar Louise

 4. Jag var i Istanbul med min man 2015 och skulle kolla om jag var gravid eller inte och prata med en gynekolog/barnmorska. Tog extremt lång tid och mycket flängande fram och tillbaka innan dom ville ta in mig och hjälpa mig eftersom jag är turist men med mycket övertalande av min man så fick jag komma in och då väntade vi i max 45min och vi hade inte bokat tid. Hade aldrig gått så fort i Sverige utan där hade vi fått boka en tid tills nästkommande dag, om man har tur, eller åka in akut.

 5. Måste faktiskt berömma Karlskoga Lasarett. Vi hade också långa köer på akuten förut men när jag åkte in i somras så var väntetiden bara en halvtimma. Och det var dagen innan midsommar. För en månad sedan så hamnade en bekant på akuten och fick hjälp inom 45 min. Hejja Karlskoga Lasarett. Kram

  1. Hejja heja, sånt gillar jag. Det ska ju vara så när man besöker sjukhus/akuten. Få hjälp inom en relativt normal tid och dessutom få träffa en läkare eller sköterska som faktiskt KAN hjälpa en. Kram!!

Kommentera