Vår nya favorit, Bamse!

För att Adem och Esma ska få tillgång till så mycket av det svenska språket som möjligt så försöker jag introducera dem till olika karaktärer och figurer som är lätta att hitta på internet idag. Framför allt på Youtube.
Där hittade vi till exempel Daniel Tiger och han har varit en stor räddning förra året när Adem började förskolan. Då var det såklart lite läskigt att vara ny på förskolan, Adem visste inte riktigt vilka de nya människor var och vad man kunde göra där. Men i ett avsnitt med Daniel Tiger, som finns på youtube, så ska han också börja förskolan och går igenom hela den biten. Så vi har använt frasen som de ofta nämner i Daniel Tiger:
“Du vet väl vad dem brukar säga….Vuxna kommer tillbaks” och det har nog varit en liten hjälp.

När vi skulle flyga flygplan till Sverige i somras så var jag helt lyrisk och bara längtade till att få uppleva hela flygplansbiten med mina barn. Framför allt med Adem eftersom han under det året började få stort intresse för just flygplan. Så vi tittade på många klipp innan om hur det är att flyga flygplan, vad som händer på planet och sånt där. Men när vi väl var i luften så tror jag inte Adem riktigt var med på att vi faktiskt var INNE i flygplanet. Det är svårt att förstå vid en sådan liten ålder.

Den senaste grejen som verkligen har fastnat nu är en av mina favoriter, Bamse. Vi tittar på olika klipp från teaterföreställningar men favoriten är en från TUI (f.d. Fritidsresor) som har en lagom lång berättelse med Bamse, Lilleskutt och alla deras vänner när de åker nästan jorden runt. Dessutom sjunger de olika sånger bland annat en som även Esma börjar kunna rörelserna till nu nämligen Imse, vimse spindel. Att de dessutom pratar svenska, norska, danska och finska är ett extra plus. Kadir kan ju även alla dessa språk utom finska då. Så han är med och pratar både norska och danska när Bamse visas på tvn.

Om intresset håller i sig med Bamse och hans vänner så ska jag nog kika på lite roliga födelsedagspresenter till sommaren då Adem blir 4 år gammal. Och sedan blir det nog en ny skolväska till hösten så vid nästa Sverigebesök så ska jag köpa en Bamseryggsäck tror jag. Den han har idag med Bollibompadraken har varit jättebra så jag hoppas jag kan hitta något liknande.

Vad har era barn för favoritfigurer just nu? Är det något som är extra populärt?

Förskola Turkiet
En tidig morgon i höstas med skolväskan och monster truck i högsta hugg på väg till förskolan.

7 kommentarer

 1. Just nu är favoriten Stadens Hjältar, men annars kör vi Mumintrollet i repris var och varannan dag. Jag kan nog alla avsnitt utantill vid det här laget! 😀 Vet inte om du har kollat Barnkanalen på nätet, men annars finns det massor med svenska barnprogram där som man kan kolla på gratis. Om du behöver inspiration till något nytt. 😉

  1. Åh tack för tipset om barnkanalen. Det ska vi kolla in i helgen då. Jag ser gärna lite variation på olika, gärna korta serier. Ett tag var det väääääldigt mycket monster trucks på youtube och dem säger ju ingenting. Nu är Adem inne i en fas med mycket Blippi också. En härlig engelsktalande man i USA som riktar sig till barn om olika ämnen som frukt, fordorn, former, bokstäver etc. Så vill du få in lite engelska så är den väldigt bra för han talar tydligt vilket jag tycker är viktigt. Kram!

 2. Haha ja Mumintrollen var stor favorit här min son bröt på Finska! Jag gillade med att titta på dem. Fast jag är lite över 50 så kan de va kul att titta på tecknat. Bamse är ju så gulligt. Kram

  1. Haha vad gulligt det måste låta. Jag prenumerera på Bamse när jag var liten. Älskade att få en Bamsetidning hem i brevlådan då och då. Kram!

 3. Hos oss är det Brandman Sam som är favorit.
  Cissi- mumintrollen pratar finlandssvenska, dvs svenska, eller en dialekt av svenska, liksom norrländska etc.. Visst finns Mumin översatt till finska också, men om man inte kan finska förstår man nog inget av det. Mark Levengod t.ex. pratar finlandssvenska.

  1. Ja med finlandssvenska så tänker jag direkt på Mark Levengod och mumintrollen. Finns det fler kända personer som talar det? Det var en kvinna i serien Rederiet som gjorde det…vad hon nu heter. Hon var väl med i Beck-filmerna också? Jag och namn…kommer aldrig ihåg namn. Vilket fall så klingar det så härligt tycker jag 🙂

 4. Min 3.5 åring är helt galen i Bamse och världsmästaren i elakhet showen som finns på Youtube 🙂 Bra sånger är det också, tummen upp! 🙂

Kommentera