Turkiskt ris, Recept!

Recept på och hur man lagar det turkiska riset är en stor efterfrågan här på min blogg så jag tänkte lägga upp recept på det. Självklart skiljer det sig lite från vem som gör det och vart i Turkiet man kommer ifrån men i grund och botten är det lika.
För några år sedan så fick jag lära mig utav Kadirs syster lite mer “grundligt” hur man kan göra med riset för att få det extra gott så jag lägger upp det vanliga, lätta receptet som jag tidigare har gjort och även hur jag gör idag under det första receptet.

Riset består utav vanligt ris, inte klibbris.

Det bruna riset i det vita är pasta, så det hittar ni bland pastan i matvarubutikerna och heter risoni.

Så här lagar jag turkiskt ris. 

Smält 1 matsked margarin i en stekpanna som har en lite högre kant eller en större, bredare kastrull.
Sedan tar man 2-3 matskedar av pasta-riset, risoni och steker till det så att det får i en gyllenbrun färg.
Under tiden det steks till så tar man 2 dl av det vanliga riset och sköljer det. Ris är väldigt smutsigt och ska alltid sköljas innan. När det bruna riset har fått en fin färg så lägger man i det vita riset och blandar dessa. Stek i ca 3 minuter så att det vita riset får en mer vit färg.
Häll på 7 dl vatten, salta och låt allting koka på låg värme med lock.

Riset är klart när allt vatten har kokat bort.


Stek risoni i margarin, olja går också bra men håll koll så att det inte bränns vid. Låg värme.


Skölj det vita riset och stek det 3 minuter tillsammans med risoni.
koka-turkiskt-ris
Häll i vatten och salta. Låt det koka på låg värme tills allt vatten är borta. Lägg på ett lock.
Turkiskt-ris
Så var det klart! 
Mitt recept som jag gör idag ser ut som följande.
Smält 1 matsked margarin i en stekpanna med högre kant/större kastrull.
2-3 matskedar risoni som steks till en gyllenbrun färg.
2 dl av det vanliga, vita riset som jag har sköljt under vatten, lägger jag i stekpannan. Blandar ihop detta med risioni och låter det “steka till” tillsammans i olja ca 3 minuter.
Häller på 6-7 dl vatten (3 vattenglas) och droppar sedan lite citron över, samt salt. Ibland använder jag en kycklingbuljong istället för salt.

Låter det sedan koka på låg värme under lock tills vattnet är borta.

I Turkiet använder man inte dl mått etc, utan man talar om te-glas och vattenglas istället.

Turkisk-mat
Så här kan en turkisk måltid se ut hemma hos oss. Yoghurt som vi har gjort själva, sallad, ris och huvudrätten som här är taze fasulye.
Recept på huvudrätten hittar ni HÄR 

 


Här kommer ytterligare ett tips. Är riset klart innan huvudrätten så kan man stänga av plattan, ta 1-2 servetter över riset, lägg på ett lock och låt det stå tills resten av maten är klar.
Då håller det sig både varmt samt blir inte en torr känsla på riset.

15 kommentarer

 1. Jag tycker att riset är jättegott, Bosse är inte så förtjust i det. Nu räknar jag ner dagarna till vi ska åka.
  Kicki

 2. Tack för receptet på ris, jag trodde det mörka var brunt ris! Nu är det bara sex veckor till Side igen och jag hoppas det blir en trevligare resa den här gången, för nu mår jag bättre!Sommaren har gjort sitt till och nu har stressen lagt sig! Kom gärna med mer Turkiska goda recept! Kram!

 3. Måste göra det någon gång. Brukade äta det hos en kompis med Turkisk man. Det var så gott! Ha det gott

  1. Det är verkligen gott men framför allt väldigt lätt att göra. Jag vet ärligt talat inte hur man tillaga ris på annat sätt men detta kan jag nog göra i sömnen. Ha en bra kväll!

 4. Hej Louise!
  Ser att man äter mycket yoghurt i Turkiet. Äter man yoghurt som förrät, till maten eller som efterrätt? Kram Merima

  1. Hej Merima! Ja, det är en hel del turkisk yoghurt till maten. Eller jag ska väl säga att så är det i min mans familj så jag utgår från det. Man har det till själva huvudrätten. Många gånger börjar man med soppa och sedan är det en huvudrätt och då serveras oftast turkisk yoghurt till om det inte är fisk för då är det ingen yoghurt eller mjölk inom den närmsta tiden. Och bröd serveras också alltid till alla måltider. Efter maten är det “alltid” (99.9%) turkisk te och ibland något till det. Kan vara allt från någon bakelse eller popcorn. Och sedan, när det har gått ett litet tag så serverar man frukt. Det är så vi gör och så det går till när vi blir bjudna på middag hos någon. Ibland blir det inte soppa innan måltiden men oftast.
   Kram!

Kommentera