En dag med oss!

Ett inlägg som är efterfrågat här på min blogg är hur en vanlig dag ser ut för oss. Och jag tänkte att jag skulle skriva om det. Ibland har vi saker inplanerat, ibland händer saker som inte var planerat alls men här kommer i alla fall hur en vanlig dag kan se ut hos oss.

Turkiet soluppgång

Morgon.

Vi vaknar någon gång mellan 7-8 tiden. Jag har alarm på telefonen som ringer vid 7 och ett par gånger efter det men ibland är jag helt borta i sömnen så att varken jag eller barnen hör det.
Ibland vaknar Esma först och lyckas väcka mig också. Jag går igenom telefonen direkt på morgonen och kollar framför allt nyheterna ifall något nytt har hänt under natten. Egentligen är jag ingen morgonmänniska, eller jag var åtminstone inte det innan jag fick barn, så jag behöver ett par minuter för att komma igång. Men sedan blir jag snabbt pigg och är igång med dagens bestyr.

Nu när vi sover i vardagsrummet så är det mycket täcken, kuddar och madrasser på golvet som ska plockas undan varje morgon. Kadir sköter den biten så sköter jag frukosten. Adem vägrar ägg men äter istället bananpannkaka varje morgon, ett smart sätt att få i honom ägg utan att han faktiskt vet om det. Jag gillar kokta ägg och stekt ägg är det som Kadir och Esma föredrar. Sedan äter vi det klassiska oliver, ost, mycket grönsaker, gott bröd och självklart dricker vi turkisk te på morgonen.

frukost_turkiet

Medans Kadir plockar undan frukosten så gör jag barnen klara. Nu på vintern så har Kadir åkt bil till jobbet och därför var det också han som lämnade Adem på förskolan först. Då har jag gjort Adem klar med rena kläder, tänderna borstas och skolväskan är färdig sedan kvällen innan. Jag tycker det är viktigt att inte stressa på morgonen men ändå vara i tid. Har man allting planerat innan så brukar i alla fall jag få allting att rulla på snabbt och smidigt. Men ibland inträffar saker som gör att vi blir sena såklart.
Kadir och Adem åker iväg och Esma och jag byter om i lugn och ro.

Nu när Kadir tar moppen till jobbet så är det oftast jag som kör Adem till förskolan så då byter jag om på Esma och mig själv också innan vi åker. Det tar såklart lite längre tid med blöjbyte och allt men vi brukar komma iväg ganska så snabbt ändå. Däremot så fixar jag mig aldrig med smink och hela den biten för att lämna Adem på förskolan. Rena kläder, borsta tänderna och dra borsten genom håret är det som gäller för mig då.
Oftast tar jag och Esma en runda till mataffären efteråt om det behövs något därifrån, eftersom det nästan alltid är folktomt i affärerna vid den tiden. Det är skönt tycker jag.

Adem morgon

Förmiddag.

Väl hemma så gör jag rent i köket medans Esma leker med leksaker och ibland får hon lyssna på lite svenska barnsånger. Vi leker en stund, sjunger lite sånger som hon tycker är kul eller kör med Adem’s bilar. Nu när vi har haft så bra väder så går vi ut på förmiddagen någon timme. Det händer inte varje dag men ett par gånger i veckan. Vissa tycker att man ska vara ute varje dag och jag gör så gott jag kan på vårat sätt. Det funkar jättebra för oss. Ibland sitter vi på våran balkong och äter frukt istället och andra dagar så har vi fruktstund inomhus i vardagsrummet.

Vid 12-tiden så äter vi lunch här hemma i köket. Oftast äter vi en “riktig måltid” Jag minns när jag var au pair och min värdfamilj åt något lättare till lunch, Ibland bara en smörgås med ost och kalkon på. Sånt funkar inte för mig, jag måste ha mat. Har jag tur så har vi mat kvar sen middagen från kvällen innan.

tack för maten

Egentid.

Efter lunch så byter jag blöja på Esma, byter kläder om hon har sölat ner hela sig med mat och sedan är det dags för henne att sova middag. Hon somnar oftast väldigt snabbt. Det är då jag har min egen-tid och jag tar min kopp kaffe. Oftast blir det en eller två koppar per dag, men aldrig innan klockan 10 och aldrig senare än klockan 16. Till kaffet så brukar jag alltid ha något gott till, ibland nyttig frukt och ibland kaka, choklad eller annat onyttigt. Det är nu jag försöker pyssla med bloggen, skriva blogginlägg, svara på kommentarer och annat skoj. Det tar verkligen tid ibland men jag försöker så gott jag kan. För att få jämn fördelning med uppdateringarna så tidsinställer jag en del inlägg. Under dagen så kikar jag på telefonen, uppdaterar instagram och sånt också men allt sker då på stående fot. När Esma sover så kan jag koncentrera mig mer och verkligen sätta mig in i ett längre inlägg eller svara mer utförligt på något mail. Detta blogginlägg har jag skrivit på i flera omgångar men alltid när barnen sover.
Det är också vid den här tiden jag har chans att göra en storstädning. Oftast får jag sikta in mig på ett rum, ex. toan. Den är inte lätt att fixa ordning när jag har min nyfikna lilla tjej vaken. Så jag passar på medans hon sover.

img_20170102_104413_334.jpg

Eftermiddag.

På eftermiddagen så är det dags att hämta Adem, om inte Kadir gör det. Men först äter jag mellanmål med Esma sedan förbereder jag för kvällens middag, viker tvätt eller kör en omgång med dammsugaren i hela lägenheten. Under tiden så försöker jag få lite tid att leka med Esma igen. Läsa någon bok tillsammans, bygga med duplo eller kanske med hennes nya kulbana. Det är många bollar i luften hela tiden. Hon är oftast med mig i det jag gör om vi inte leker. Hon står med mig i köket eller “hjälper” mig med tvätten när den ska in i tvättmaskinen.
Har jag tur så är det Kadir som hämtar Adem på förskolan eller så kommer han hem strax därefter. Nu på vintern så är det inte mycket att göra i våran butik men sakta, sakta kommer han få stanna lite längre på kvällarna för att jobb. Nu när han är hemma så tar han hand om barnen när Adem har fått komma hem och jag stänger in mig i köket och fixar kvällens middag.

granatapple_mellanmal.jpg

Ett gott mellanmål
80% av gångerna så är det jag som lagar middag och då är det också jag som bestämmer vad vi ska äta, det blandas mellan turkisk, svenskt och eget påhitt. Ibland byter vi roller och Kadir lagar mat. Han tycker det är skoj att göra något nytt och provar sig fram väldigt mycket.
Kl 18.25 ringer alarmet på min mobil som betyder att har vi inte börjat äta kvällens middag så är det hög tid att börja nu. Jag har många alarm på telefonen för att ha lite koll på tiden och få allt att flyta på bra under en dag.

kyckling-i-ugn.jpg
Kadir lagade gårdagens middag. Kyckling och rotfrukter i ugn tillsammans med ris som hade smak av kanel. Jättegott.

 

Kvällen

Efter middagen så ser vi på tv samtidigt som jag fixar te till hela familjen och röjer upp i köket. Jag tycker det är så skönt att få stänga in mig i köket och bara få vara i min egna värld en stund, både innan och efter middagen. Kadir busar med barnen och ofta så bjuds det på dans här hemma. Sedan dricker vi te, barnen får ett örtte varje kväll som de gillar (kommer mer om det senare på bloggen) och vi vuxna dricker det svarta, turkiska te’et som ser ut som rött te. Vi äter lite frukt, leker, jag kanske fixar med tvätt som behövs vikas eller annat som behövs ordnas med. Adem’s skolväska med nya rena kläder packar jag.
När klockan närmar sig 20.30 så är det dags för pyjamas. Jag byter på Esma och Kadir tar Adem oftast. Det blir lättast för oss alla om vi delar upp det så. Medans jag sedan dammsuger vardagsrummet, köket och hallen så ser Kadir till att barnen äter soppa, yoghurt eller något annat lätt. Sedan lägger han ut madrasserna på golvet, med alla kuddar och täcken. Och jag startar igång radioapan’s godnattkvart som vi lyssnar på varje kväll. Inom en halvtimme så har båda barnen somnat och Adem sover hela nätter medans Esma just nu vaknar 1-2 gånger per natt för att äta.

När barnen sover.

När barnen sover så ser vi vuxna på tv, jag brukar fixa med bloggen ett tag och ibland äter vi något, igen. Någon gång vid 23-01 kör jag igång diskmaskinen, Kadir ser till att det finns ved i brasan och stänger igen den för natten och sedan är det dags att sova för oss också.

Ungefär så kan en vanlig dag se ut hos oss. Då har jag självklart inte räknat upp allt som sker men på ett ungefär. Hur är det för er andra hemma-föräldrar, kände ni igen er i hur min dag ser ut jämfört med eran?
Det enda som jag tror kan skilja på hur vi lever är nog när barnen sover, vilket många säkert tycker är sent. Men det fungerar jättebra för oss och här i Turkiet så är det oftast så att barnen sover senare. Vi märker av att barnen någon halvtimme innan de är redo att sova börjar bli trötta utan att det går över till att bli övertrötta och ledsna. Sedan går nattningen väldigt lätt just för att de är sådär härligt, lagom trötta.

louiseiturkiet

6 kommentarer

 1. Hej =)
  Tack för att du dela med dig av din vardag.
  Är det något du saknar i din vardag, från ex au-pair-tiden, så som man gjorde i USA, eller som du vet man gör i Sverige, eller som ex din syster gör i Norge?
  Skönt att ni har vår och värme nu, här är det gråkallt och alldeles nyss började det snöa, igen. Vi som hade i stort sett barmark.
  Kram

  1. Hej! Bra smiley där, då försvinner inte kommentaren som det annars kan göra.
   Nej, jag kan nog inte komma på något som jag saknar faktiskt, inte på rak arm. Sedan var det klart att livet som au pair med en rik familj och när jag själv var 20 år var rätt härligt. Och när vi åt middag på golfklubben på fredagar, jag tog en drink med min värdmamma och maten var riktigt god. Det var jättekul och något jag absolut inte skulle tacka nej till. Men jag är nog väldigt bra på att leva i nuet, drömma framåt och bara minnas det som varit utan att vilja gå tillbaka till det. Och jag tror det är bra. jag uppskattar det vi har idag som är långt ifrån det jag fick uppleva som aupair. Men så har jag världens bästa man och barn nu också, det hade jag inte då.
   Hoppas ni snart får lite bättre väder och framför allt känslan av vår. Kram!!

 2. Hej! Vad kul att höra om en dag hos er. jag känner igen mig i mycket, när man har små barn så är ju dagen mycket upphängd på mat-, mellis och sovtider 🙂 en vanlig vecka träffar vi min mamma en dag, mina föräldralediga kompisar en dag och tränar på mammaträning ett par dagar i veckan. Åker och badar eller till bibblan ganska ofta också, jag tycker att det är så mysigt 🙂
  Hoppas ni får en skön vecka! Kram

  1. Hej! Ja jag känner mig som rena Skalman med mat och sovklocka väldigt ofta. Fast jag älskar fasta tider och rutiner, men också spontana händelser. Det jag nämnt i detta inlägg är sånt som händer 99% av gångerna under en vecka. Men väldigt ofta oplanerat så besöker vi Kadirs syskon eller familj. Den längsta förvarningen på att vi ska hälsa på dem, eller få besök har nog varit 2 dagar innan. Oftast vet vi om det samma dag, några timmar/timme innan vi ska iväg eller dem kommer hem till oss. Så det är sällan man planerar besök-utflykter-etc. Och jag gillar sånt också. Vad mysigt med mammaträning förresten, sånt hade jag velat åka iväg på. Eller mamma-barn-dans och sånt skoj. Ha det så bra! Kram

 3. Varför sover ni på golvet? Har ni ingen säng? Pratar du svenska med barnen? Pratar du och din man turkiska eller engelska med varann? Kul blogg :))

  1. Vad kul att du gillar bloggen. Och bra fråga där om sängen, vi har en jätteskön, stor säng men däremot inte en isolerad lägenhet. De flesta lägenheterna här vid medelhavskusten är inte isolerade och då kan man antingen ha ac och kör med varm luft på vintern eller som vi, en braskamin. Den står i vardagsrummet och värmer gott där och rummen bredvid men vårat sovrum ligger längst ifrån och vi brukar ha knappt 10 grader i det rummet under vintern. Och därav sover vi 2-3 månader på golvet i vardagsrummet. Men snart kommer vi sluta med det igen för nu börjar det bli varmt i sovrummet igen. Längtar redan 🙂 Jag pratar för det mesta svenska med barnen och med min man pratar jag överlag engelska. Men det slinker in både svenska och turkiska ord. Ex. säger vi båda alltid blöja på svenska, “Can you buy blöjor today” kan det låta från både mig och min man ibland.
   Ha en bra kväll! Kram Louise

Kommentera