Ett år med förskolan – För och nackdelarna!

För ett år sedan, idag, så var vi inne i Manavgat för en väldigt speciell shopping och kommande dag. Jag tror inte Adem riktigt förstod vad som var på gång men däremot visste jag och hade fjärilar i magen för det.
Imorgon, för ett år sedan var Adems första dag på förskolan.

forskola-turkiet

 

Muta för att undvika skolbussen.

Idag älskar han att vara där, han har aldrig några problem att åka dit, är aldrig ledsen när vi lämnar eller hämtar. Eller jo, när jag hämtar honom och han inte får åka skolbuss som några av hans kompisar. En eftermiddag fick han hoppa på bussen med dem och sedan mötte jag upp bussen vid ett stopp nära våran lägenhet. Då var Adem väldigt, väldigt glad. Men efter det så har han åkt med mig i bilen (Och jag mutade med att köpa en leksak om han lovade att alltid åka med mig hädanefter)

Sjukdomar när man går på förskolan.

Jag är utbildad barnskötare och har jobbat på många olika förskolor första tiden efter studenten. Då var jag vikarie och hoppade alltså in på olika avdelningar och olika skolor oftast för att någon hade sjukanmält sig. Så egentligen har jag sett mycket utav “dagisbakterier”-tider och hur ofta/mycket man blir sjuk. Men jag hade nog förträngt det och kunde inte riktigt förstå hur ofta alla föräldrar med förskolebarn på min facebook fick vabba. Det var sjukdomar hit och vabbdagar dit i mitt facebookflöde.
Sedan började Adem förskolan och vi drogs direkt in i detta. Under året som har gått så har Adem, och därefter många gånger Esma varit sjuka en heeeel del. 2016 var ett riktigt tufft år men jag är så nöjd och tacksam för den bra och framför allt snabba sjukvården som finns här i Turkiet.
Och jag tror många svenskar (och andra nationaliteter) kan hålla med mig i det att det verkligen går snabbt här från det att man anländer till sjukhuset tills att man får träffa en läkare.

Vi provade flera olika sjukhus och läkare de gånger vi verkligen behövde få hjälp med barnens hosta. Men nu har vi hittat en bra, och tyvärr väldigt uppbokad och populär läkare på det kommunala sjukhuset i Manavgat.
Och peppar, peppar så har barnen inte blivit lika mycket sjuka, och mer sällan än för ett år sedan. Det är lite hosta och snuva som kommer och går, som är vanligt framför allt med förskolebarn men så länge vi slipper den ihållande hostan där ingenting funkar så är vi oerhört nöjda.

img_20170316_230517_816.jpg

Detta är kapprummet och skolmatsalen. Allting är anpassat i barnens storlek och längd.
Stolar, toaletter, handfat, bord etc.

 

Ledsen vid lämning och vändningen.

I och med att Adem var sjuk ett par gånger så fick han vara hemma från förskolan en hel del och det blev aldrig rutin på att vara där. Därför tror jag att han inte riktigt kände sig okej vissa dagar när jag lämnade honom. Han var sällan ledsen så att han grät men han ville inte heller riktigt att jag skulle lämna honom. Det gick bra om jag väntade i kapprummet tills att han hade gått in i sitt klassrum till kompisarna. Och hans lärare ringde ofta efteråt och berättade att det hade gått bra, han lekte med de andra barnen och var inte längre ledsen eller orolig. De skickade och skickar fortfarande bilder till oss föräldrar på whatsapp bland annat.

Efter sommarledigheten så blev allt mycket bättre och jag tror inte Adem har varit ledsen eller missnöjd en enda gång sedan dess när vi lämnat honom på förskolan. Han har också sedan dess två helt nya pedagoger och en hel del nya klasskompisar som han trivs med. Sedan vinterlovet i februari så har det börjat 4 nya kompisar och idag är dom 14-15 barn i hans klass.

img_20170316_230656_605.jpg

Detta är ett utav klassrummen och ett utav lekrummen.
När det kommer till barnkläder, lekparker och skolor i Turkiet så är det mycket färg som gäller många gånger. Det är inte helt ovanligt att en skola kan vara målad i regnbågens alla färger utanpå så att det syns för förbipasserande.

 

Fördelar med förskolan och språket.

Det finns så mycket fördelar för Adem att visats på förskolan. Bland annat det sociala och att han får klippa och klistra mycket som jag personligen inte alls gillar. Jag är mer för lekar som kurragömma eller dansa i en ring. Men den största fördelen som jag ser det som är såklart språket.
Jag pratar bara svenska med barnen, med inslag av lite turkiska ord här och där.
Kadir pratar bara turkiska med barnen, väldigt sällan använder han svenska ord till dom även om han kan svenska.
Sedan hör barnen oss föräldrar prata engelska med varandra och även från tv och ibland radio.
Adem är trespråkig och behärskar svenska och turkiska väl även om han inte talar det till fullo och ibland är grammatiken fel. Han är också blyg att prata när andra människor är i närheten.
Så största fördelen med förskolan och språket är att han får ta del av turkiska barnsånger, öva på språket och att tala med andra människor i hans egna ålder. Och sedan i höstas, efter våran resa till Sverige och nystarten med förskolan så har han verkligen kommit igång med båda språken och talar mer meningar än vad han gjorde tidigare. Han talar nog lika mycket turkiska som svenska idag.

Det är också exakt ett år sedan jag gick helt från att tänka, tala och skriva dagis. Det heter förskola idag och jag vill att mina barn lär sig rätt från början. Föris finns det många som säger idag men jag har valt att inte använda det ordet av samma anledning till att jag inte säger dagis, det heter inte så utan är bara en förkortning. Skulle man säga dagis eller föris till mina barn så vet dem inte vad det är. Det kanske är något jag lär dem när de blir lite äldre. Fler ord och uttryck i sitt språk är såklart bättre i längden.
Men frågar du om Adem tycker om förskolan så säger han oftast “Jaaa!” med ett stort leende.

img_20160406_170629_570576b42a6b229f659fcfed.jpg

 

3 kommentarer

  1. Hej vilka härliga färger i förskolan mina killar började när de var ca 2 och det var toppen de lär sig mkt o precis som du skriver måla kladda med färg osv jag gillar inte det alls bättre på att leka vi lekte affär mkt hemma med olika tomma förpackningar som de fick sälja till mig

  2. Hej,
    Är bara nyfiken på hur det kommer sig att Kadir kan tala svenska? Har han bott i Sverige eller? 🙂

    1. Hejsan! Nej han har bara varit i Sverige med mig under en kort semester för 2 år sedan. Han har lärt sig svenska på jobbet och idag talar han svenska “rakt av” med skandinaviska kunder även om det kan blir några grammatiska fel och sånt. Han talar också engelska, norska, tyska och ryska. Det vill säga helt motsatsen till mig som verkligen, verkligen har svårt med språk. 🙂

Kommentera