Hur man får ut en ärta ur näsan – Och andra små föremål som barn stoppar in!

Mycket ska man vara med om som barn.
– Och som förälder.

Igår var en fin dag. Adems förskola hade en inplanerad stängd dag efter folkomröstningen som var i söndags och gårdagen rullade på som en extra söndag. Vi var ute och lekte på förmiddagen och målade med kritor inomhus på eftermiddagen.
Framåt kvällen när middagen var uppäten och barnen skulle göras klara för att sova så fick Adem en skål med rostade kikärtor. Leblebi heter dom på turkiska och är jättegoda. Lite torra i smak men gott som tilltugg till turkisk te bland annat. Eller om man känner av sura uppstötningar/sur mage så är dessa jättebra och lindrar en del.
Vilket fall, Adem har ätit dessa jättemycket och fixar att sitta med en liten skål och äta själv.

Men igår hände det där som inte får hända. Adem stoppade upp en ärta i näsa. Och den satt fast.
Barn är nyfikna och testar väl det mesta. Jag vet inte vart han fick idén ifrån, för vi har inte tittat på Madicken i alla fall. Men precis som alla andra barn så testar Adem sig fram vilket är jättebra. Tills att det fastnar en ärta i näsan som vi inte får ut.
Jag vill också tillägga att han gjorde precis samma sak på min födelsedag förra året. Då kom ärtan ut snabbare och ingen större panik uppstod.

När jag såg detta så tänkte jag direkt att jag måste hålla mig lugn för hans skull. Jag försökte trycka ut den från utsidan men den satt fast. Nästa försök blev till att ta nässug och även ett sugrör för att liksom försöka suga ut den. Helt omöjligt.
I omgångar bad jag Adem snyta ut den och han tog i för kung och fosterland men det gick inte. Och jag får väl erkänna att jag kände paniken stiga sakta, sakta.
I mitt huvud så insåg jag att vi får ta en sväng förbi akuten helt enkelt. Ingenting hjälpte och Adem grät, skrattade och höll sig lugn om vartannat. Det gjorde såklart jätteont på honom.

Google kan vara det värsta som finns när man ska söka efter olika utslag, sjukdomar och symptom. Men det kan också vara det bästa som finns. I detta fallet, det bästa.
Jag googlade “Hur får man ut en ärta ur näsan” och hittade lösningen.

 

arta-i-nasan

Tricket heter “föräldrarkyssen”, eller blåsningen, och det hjälpte oss.

Du som förälder blåser i barnets mun snabbt så att det ger ett tryck.
Barnet ska ha munnen lite öppet så att luften kommer in, tänk dig mun mot mun metoden. Om barnet gapar helt så funkar detta också.
Samtidigt som du snabbt blåser in luft i munnen så håll ett finger för näsborren som är fri, så att den stängs.
Du kan upprepa detta flera gånger. Jag försökte nog 7-8 gånger innan kikärtan var helt ute.
Det är också bra om du som förälder gör detta på ditt barn eftersom barnet känner en mer trygghet då och blir mer lugn.

Adem tyckte detta var jättekul så både han och Esma tjöt av skratt varje gång jag försökte blåsa in lite luft på honom.
Hoppas att detta hjälpte för er med om det skulle behövas någon gång. Glöm inte att tips andra småbarnsföräldrar om denna metod och dela gärna mitt inlägg till dem.

Esma-Adem
Mina älskade busungar.

5 kommentarer

 1. Sådär vill jag inte göra på andras barn, och jag jobbar på förskola

  1. Hej Emelie! Kan det varit så att du använde en smiley när du kommenterade? Då försvinner tyvärr resten av kommentaren och det ser ut som om sista delen av din kommentar har just försvunnit. Skriv gärna igen. Men som svar på denna del, Nu var ju detta på mina egna barn och precis det jag nämner i texten att framför allt föräldrar som ska kanske göra detta. Jag hade nog inte gjort detta på andras barn den tiden jag jobbade på förskola heller men däremot hade jag bett om hjälp från övrig personal för att bedöma hur vi skulle få bort ärtan. Särskilt om barnet kände sig väldigt obekväm med att ha den där. 🙂 Ha det så bra och kommentera gärna igen så att jag får hela din kommentar. Men undvik smileys i texten. Kram

 2. Det gjorde jag! Haha typiskt! Jo, jag jobbar på fsk och vågar inte göra så på andras barn… 🙂 MEN! När barnen på jobbet stoppar ex. Pärlor i näsan brukar jag ta ett pepparkar och skruva av locket, dra lite under näsan på barnen och hokus pokus nyser de en massa ggr och pärlorna åker ut! 🙂 supersmidigt!

 3. Gjorde visst smileys igen! Inte emojis men med peickar och parantes…
  här kommer ett tredje försök till kommentar!

  Det gjorde jag! Haha typiskt! Jo, jag jobbar på fsk och vågar inte göra så på andras barn… MEN! När barnen på jobbet stoppar ex. Pärlor i näsan brukar jag ta ett pepparkar och skruva av locket, dra lite under näsan på barnen och hokus pokus nyser de en massa ggr och pärlorna åker ut! supersmidigt!

  1. Din förra kommentar kom fram trots smiley denna gång 🙂
   Aha, då förstår jag hur du tänker. Och bra tips det med peppar, det kittlar ju verkligen i näsan. Händer de ofta att barnen stoppar något i näsan? Alla tips som underlättar ett stressmoment är bra tips tycker jag så jag ska tänka på peppar nästa gång, om det händer igen.
   Kram!

Kommentera