Barnens dag i Turkiet, 2017!

Det här inlägget skulle jag ha postat redan igår men tiden räckte inte riktigt till.

Idag är det en stor dag för alla barn här i Turkiet. Jag återkommer snart om det. Men anledningen till varför jag inte kunde skriva om det igår, och varför vi är hemma nu när vi egentligen skulle ha varit ute och träffat vänner idag, är för att Esma fick 38 graders feber i fredags kväll.
Det har hållit i sig till och från under hela gårdagen men idag när hon vaknade så var hon piggare och feberfri.
Yes, tänkte jag. Idag ska vi ha en rolig dag och vi laddade verkligen här hemma. Men tyvärr blev hon sämre efter frukosten och är nu tillbaka till bra-mood igen. Hon svänger lite fram och tillbaka fortfarande men jag tror vi går åt rätt håll nu.
Jag tror, och hoppas att det är tänderna som spökar. Dels för att jag inte har lyckats märka av några andra “fel” och tecken på henne och jag har sett en tand som saaaaakta kommit upp den här helgen.
Men sedan är tandsprickning betydligt lättare att “ta hand om” än ex. magsjuka, svinkoppor eller andra jobbiga barnsjukdomar.

Just nu har vi vänner på besök här i Side och jag har verkligen sett fram emot att få träffa dem. Men vi fick som sagt ställa in dagens planer och nu laddar vi för veckan istället. Tänder kan verkligen ställa till det, och det gör ju så ont.

Idag är det Turkiets självständighets dag men också barnens dag. Denna dag firas i hela landet och väldigt, väldigt mycket.
Jag har fått frågan förut om det är så att människor som jobbar inom turismen är mer kärvänliga till barn för att ge ett gott intryck till just turisterna. Men jag kan nog räkna på en hand de människor jag stött på som inte är ett dugg intresserade utav barn. I Turkiet avgudar de flesta barn, oavsett om man känner barnet eller inte.
Tack vare detta, och det är något jag är väldigt glad över, så har jag under mina snart 4 år som mamma stött på så mycket trevliga människor i alla åldrar, män och kvinnor, som har tagit sig tiden och pratat med mig och mina barn. På caféer, i mataffären, på flygplatsen, i solen, på lekplatsen, vid förskolan etc. Som är genuint intresserade på ett varmt och vänligt sätt.
Och jag blir varm i hjärtat bara av att skriva om detta just för att den kärlek de ger till barn här är så stor. Du ser inte det så mycket av så många olika människor i Sverige. Det är något Turkiet verkligen kan vara stolt över.

Så på frågan om det är något de bara gör och ett sätt de bara beter sig emot turister så är svaret nej. Det är så här det turkiska folket är. Oavsett vart du kommer ifrån, på vilket sätt du är här i landet, vart än i landet du befinner dig, som turist, som gift med en turkisk medborgare, som singel, med adoptivbarn eller dina barnbarn
– Barn är det finaste som finns.

Denna dag är också Turkiets självständighets dag och det var idag, 23 april 1920 som parlamentet öppnades för första gången. Redan året efter blev det en helgdag.
1986 blev det också barnens dag här i Turkiet och varje år så byter man ut presidenten, premiärministern och andra poster inom politiken och arbetsplatser i landet denna dag och tas över utav barn.
Barnen får helt enkelt ta över och leda landet denna dag och det är just fokus på barnen idag.
Varje år kommer det också barn från andra länder som bor hos turkiska familjer och får ta del av den turkiska kulturen och även berätta om sitt egna land och kultur. Detta visas mycket på tv och jag har sett på det i flera år nu.

Så idag firar vi verkligen barnen, i Turkiet men också alla andra barn i hela världen. För idag är det deras dag.
Hipp, hipp,
Hurra, Hurra, Hurra!

En dag som denna så brukar man, om man kan och ha möjlighet, klä upp barnen. Och framför allt kanske ha röd-vita kläder efter färgerna i den turkiska flaggan.
Adem firade barnens dag på förskolan i fredags och hade då sina nya, röda byxor och en vit tröja från mosterLinda. Och så även idag.
Esma fick ha sin 1-årsklänning på sig som vi passar på att använda nu innan det blir för varmt och innan hon växer ur den.
Här är barnen hemma hos oss idag efter dagens lunch. Esma mådde bättre och de passade på att busa och göra kullerbyttor (se sista bilden) i hallen innan de fick sova middag.

Turkiet-barn

barnens-dag-turkietBarn-Turkiet

Kommentera