Titta mamma, Bamse’s buss!

“Titta mamma, Bamse’s buss!” tjoar Adem från baksätet i bilen. Jag tittar till vänster och ser att där står TUI’s stora turistbuss som precis har hämtat eller lämnat turisterna på deras hotell i Side.
Det tar ett par sekunder innan jag förstår vad Adem menar…Bamse’s buss…Ja, det är klart det är.

Just nu är Bamse en av flera favoriter här hemma. Resebolaget TUI (gamla Fritidsresor) har Bamse, Lilleskutt, Skalman, Vargen och Thompson som maskotar för sitt bolag och vi brukar se ett par Bamseklipp från TUI på youtube. Ni kan se två av dem här nedan.
Och där gjorde Adem kopplingen. Han såg TUI’s logga på bussen och vips så stod vi med bilen bredvid Bamse’s buss.
Barn är allt bra kloka. Och uppmärksammade.

 

Både Adem och Esma gillar Bamse väldigt mycket just nu. Dessutom tycker dem att Teletubies är kul. Jag försöker mata på med svenska figurer eller med svenskt tal så att de båda får det språket så mycket som möjligt.
Turkiskan får de båda gratis genom våran omgivning och Adem just nu väldigt mycket från förskolan och alla kompisar där.

Esma gillar Babblarna och med dem så fokuserar man mycket på språket och tecken till språk.
Adem var tidig med att säga ord men däremot sen med två-ords meningar och även fulla meningar. Han har fortfarande inte ett flytande språk men han pratar idag mer flytande turkiska med Kadir än flytande svenska med mig.
Ni kan ju tänka er hur härligt det är att se Adem prata turkiska med Kadir för att sedan vända sig till mig och upprepa samma sak på svenska.
Och sedan går han iväg och leker med sina bilar och räknar “One, two, tree…” på engelska.
Därför är Babblarna så bra, för att de har sådant stort fokus på just det svenska språket.
Adem har tröttnat på Babblarna lite grann tror jag. Jag återkommer snart med hans favoriter.
Men Esma gillar babblarna och hon känner igen Bobbo, Doddo, Baba och så vidare. Hennes favorit verkar just nu vara den färgglada Diddi.
Hattenförlag som har startat igång babblarna har även Ajja och Bajja. Sök på det på youtube så hittar ni en annan låt som vi sjunger på här hemma.

Här kan ni se musikalen med babblarna. Om de har musikalvisningar i Sverige i Augusti så kommer jag ta med barnen på det. Det hade varit kul att se dem live.

 

Adem har börjat gilla några andra figurer som vi hittat på youtube.
Han tittar bland annat på Lizzy the dog där han har lärt sig mycket engelska, ord och siffror. Och även Blippi. En glad och sprallig man i blåa och orangea kläder som verkligen talar till barnen och har kul inslag.
Ni kan se ett klipp här nedan.
PJ Masks, pyjamashjältarna på svenska,  är något nytt som vi har hittat och som Adem gillar. Men den absolut stora favoriten hos Adem just nu är Paw Patrol.
Pojken Ryder har hand om 6 valpar. Varje valp är inspirerad av ett riktigt jobb, så som brandman, polis och byggarbetare. När trubbel inträffar så är paw patrol där för att hjälpa till.
Jag har inte hittat paw patrol, eller tass patrullen som de heter på svenska, med svenskt tal. Någon som vet och kan i så fall skicka en länk från youtube till mig?

Här ser ni en video med Blippi som jag skrev om tidigare.

 

Vilka favoriter har era barn eller barnbarn? Är det något av det jag har skrivit här som dem också gillar? Kommentera gärna.

9 kommentarer

 1. Prov visa barnen “Fem myror är fler än fyra elefanter”för det svenska språkets skull. Inte den modernaste produktionen men barn brukar ändå tycka om att titta på det.

 2. Hej!
  Vad härligt Bamse bussen mina killar gillade också Bamse likaså jag roligt att Teletubies fortfarande hänger med de gick varma på videon här för 18 år sen
  Kram Birgitta S

 3. Hej!

  Jag och min dotter åkte till side förra sommaren-16 och bodde på east side beach hotel, jättefint verkligen. Där hade de oxå barnklubb och lollo&Bernie. Min dotter bara pratar om detta hela tiden och drömmer om att åka tillbaks. Side var lagomt stort/litet också för mig med barn 🙂

 4. Vilket språk pratar Adem med Esma?
  Kanske barnen skulle gilla Pippi, Emil, Pettsson och Findus, Alfons Åberg, Nicke nyfiken. Det är och har varit favoriter här.
  Kram till er

  1. Ja, det är ju faktiskt lite roligt för jag ser och hör hur dem sitter och samtalar med varandra i ett hörn under en lek. Ibland pratar Adem svenska med henne, ibland hör jag honom sitta och säga “Nej Esma, du får inte!” (precis som jag har gjort några gånger, han har verkligen kopierat mig) och då hör jag hur Esma svarar med “samma fras” tillbaka med ett litet argt tonläge. Bara det att hon har inga ord utan det är bebisspråk.
   Ibland pratar han turkiska med Esma. Så han varierar sig och det är jättekul.
   Jag hade verkligen hoppats på att Pippi skulle gå hem eftersom det var min stora favorit, men tyvärr inte. Däremot Alfons Åberg (eller Alfons sover som Adem säger…) är kul ibland. Visst är det härligt att vi har så mycket möjligheter idag och kan lätt få fram nästan vad som helst på internet idag. Fantastiskt!
   Ha en riktigt bra helg! Kram

 5. vad bra att barnen får två språk, det är en rikedom verkligen. Min dotter är kan oxå flera språk, svenska, engelska och hennes andra modersmål punjabi/hindi.

 6. Ebbe älskar också Paw Patrol, och han & Adem är jämngamla. Han ser de svenska avsnitten på viaply, men tyvärr tror jag inte de kan streamas utanför sverige va? Vill minnas att det krånglade i Grekland förra året…

Kommentera