Första dagen på sockerfesten!

Fastan är över och idag är första dagen på det som i Turkiet heter “Seker bayram” eller som vi då säger på svenska, Sockerfesten.
Eid Al-fitr är också ett annat ord som används på arabiska för denna högtid.
Detta firas i 3 dagar och det bjuds på vääääääldigt mycket godis dessa dagar.

Vi har varit i Kadirs hemby och hälsat på släkten hela dagen och för varje familj som vi har besökt och önskat trevlig bayram hos så har de traditionsenligt bjudit på godis.
Det är mest till för barnen och vi föräldrar har varit väldigt noggranna med att de allra flesta godisbitarna, oavsett om vi vuxna eller barnen fått, åker rakt ner i vår påse som vi har haft med oss.
Det påminner på så vis också väldigt mycket om påsk i Sverige när barnen går runt och önskar glad påsk och får godis tillbaka.
Inför denna dag så är det vanligt att man klär upp sig, har nya kläder eller åtminstone de finare kläderna man har i garderoben.
Något rent och snyggt.

Vi har ätit gott och träffat så mycket trevligt folk i Kadirs släkt och i hans hemby. Och efteråt så somnade jag, Kadir och barnen direkt här hemma. Dagen har varit intensiv och nu är det bara två dagar kvar av detta festfirande.

Är ni i Turkiet nu så kan det vara stängt på vissa platser ex. market, butiker osv. beroende på hur och om personalen har ledigt denna högtid.
De allra flesta som finns i turistorterna och är just mer anpassade för turister är oftast öppet.
Men myndigheter har exempelvis röda dagar och därmed är bland annat banker och post stängda.  Självklart fungerar bankomater som vanligt, precis som i Sverige vid röda dagar.
Här i Side och Manavgat så kan det upplevas som om det är fler personer vid stränderna nu också när de flesta är lediga.
Och särskilt nu när vi har betydligt mycket varmare än innan.

Till er som firar denna dag vill jag önska en trevlig och härlig bayram/Eid.

FB_IMG_1498326273167.jpg

3 kommentarer

 1. Hej =)
  Jag blir lite nyfiken, fritt översatt blir det alltså att ni önskar Trevlig sockerfest, eller betyder bayram egentligen något annat? Alltså just ordet bayram.
  Är det till familjer i Kafirs släkt ni går, eller till alla i byn? Du skrev att det mest är för barnen, men händer det att vuxna också går runt, även om de inte har småbarn?
  När ni träffas och äter tillsammans, ex vad äter ni då? Är det mat också, eller bara gott?
  Man måste fråga för att lära sig, eller hur =)
  Just nu är vår dotter i Turkiet, hon bor bortanför manavgat.
  Kram

  1. Jag vill oftast skriva så mycket mer men det blir så långa texter då så det är bra att du frågor.
   Och frågar man inget så får man inget svar.
   Bayram betyder fest (högtid kanske är rätt översättning också) Och ja, trevlig sockerfest skulle nog kunna vara en bra översättning.
   Bra sockerfest blir kanske rätt översättning ordagrant men man önskar väl mer en trevlig sockerfest. 🙂
   Vi åker först till Kadirs pappa och hans fru, sedan börjar vi “längst upp” på kullen i hans by där hans farbror med familj bor. Sedan besöker vi släktingarna på gatorna ner tillbaka till hans pappa. På vägen dit är det släktingar och systrar till Kadir. Men hela tiden kommer det folk till allas hus. Vissa är släktingar/vänner och vissa är bara grannar eller sådan som hör till någon i familjen.
   Så man önskar trevlig bayram till fler än bara ens familj men vi går inte hem till alla utan bara till de som är släkt med Kadir.
   Så det är både barn och vuxna som går runt och önskar trevlig bayram och i varje hem är det någon som sträcker fram ett fat med godisar på och erbjuder kolonya, handsprit, som man får efter att man tagit sin godis.

   Igår åt vi lunch hemma hos Kadirs pappa vid lunchtid och då serverades det kycklingsoppa, böngryta, bulgur, köttgryta, yoghurt och sallad. Och baklava till efterätt.
   Det var vi och några av Kadirs syskon som åt då. Vi blev erbjudna och äta lunch hos Kadirs faster också men det var lite för tidigt, redan vid 10.
   Men hos några andra så bjöd de på baklava också vilket är en efterrätt som är dränkt i sockerlager. Jättegott men jag borstade tänder extra noggrant igår kväll. Haha.

   Vad heter hotellet din dotter är på nu? Är du avundsjuk på henne? Du skulle varit här och hälsat på oss såklart 🙂
   Kram

 2. Tack Louise för dina svar. Jag tycker ju det är kul och intressant att få veta mer =)
  Jag är väldigt avundsjuk på vår dotter, ser så underbart ut med bilderna hon lägger ut =)
  Hon bor på Sunconnect sea world resort&spa, det såg ut att ligga mellan Manavgat och Alanya. Tar ca 20 min in till Side med taxi.
  Ja det är längesen vi sågs nu, hoppas på att vi kommer iväg på nån resa. Har varit fullt upp här hemma för P hela våren och försommaren.
  Kram

Kommentera