Snart är det jul igen!

Igår när jag åkte till mataffären så hittade jag en rolig sak. Jag visste att de sålde dessa, men jag var osäker på om de fanns några (kvar) här i vårat lilla samhälle.
Två paket fanns det, och på frågan om jag köpte några…
Jag funderade ett tag men eftersom vi snart är på svensk mark så hoppade jag faktiskt över detta.

 

pepparkakor-turkiet

16 kommentarer

  1. Nej, jag kontrollerade och de var inte öppnade, även om det ser ut så men det är bara flärpen som har lossnat till viss del.
   Hörde av andra svenskar att dessa inte smakade som våra, de var lite för söta tydligen. Tacka vet jag Annas pepparkakor 😉

 1. Halva min kommentar försvann 🙂
  Undrade om era barn endast har turkiskt medborgarskap eller båda?

  1. Oj, då..tur att du upptäckte det. 🙂 Barnen har dubbla medborgarskap och kan därmed åka till Sverige utan visum.
   Min man däremot måste ha visum för att åka dit och det är så surt, vi hade gärna velat ha med honom såklart. 🙂

 2. Ska kanske tillägga att julen tycker jag om men inte snö och kyla skulle helst bo utomlands då några månader!

 3. Hej!
  Vilka fina rosa burkar såg gott ut på något vis även om de tydligen inte är lika goda som de svenska.
  Hälsningar Birgitta S

 4. Hur gjorde ni med medborgarskapen iom att de är födda i Turkiet? Vår son är född i Sverige och vi planerar flytt till Antalya nästa år, “måste” sonen bli turkisk också för att bo där?

  1. När man som svensk mamma föder utomlands så blir barnen automatiskt svenska medborgare om man anmäler det till skatteverket med alla blanketter etc. När min son föddes så var jag skriven i Sverige vilket han också blev och fick därmed svenskt personnummer. Men sedan skrev jag mig i Turkiet eftersom vi faktiskt bor här och därför är Esma svensk medborgare men med samordningsnummer istället. Nästan samma sak. Om vi någon gång flyttar till Sverige så skriver vi in oss i Sverige och då får även Esma personnummer istället för samordnings nr.
   Ni måste ändra så att sonen blir turkisk medborgare, men du och han kommer behöva ha visum för att visats i landet. Sedan vet jag inte hur det fungerar med skola och så när han inte är turkisk medborgare, om utbudet är mindre då ex.

 5. Haha ja, ser ut som att jag snäste i den kommentaren. Gjorde en smiley och det jag skrev efter den försvann…

  1. Ingen fara, och jag “lät” kanske dryg i mitt svar men det var absolut inte meningen det heller. 🙂 Det kan lätt missuppfattas när man skriver på internet. 🙂

 6. Tack för bra och utförligt svar, som
  alltid från dig! Visste inte att barnen kunde bli “svenska” trots födsel utomlands, toppen ju. Allt sånt här måste vi kolla upp, men det är makens jobb då Turkiet är hans land 🙂 de 3 åren han bott i Sverige har jag skött allt med myndigheter osv åt honom så nu får han börja jobba haha.

  Hoppas ni får det toppen i Sverige!
  Status från Göteborg: hela juli har varit kass om du frågar mig. Molnigt, grått och nu massa regn. Saknar Turkiets värme <3

  1. Var tvungen att kolla upp det en extra gång nu och de står att om någon av föräldrarna är svensk medborgare och får ett barn utomlands så blir det barnet svensk medborgare. Men man måste som sagt meddela skatteverket om detta och även skicka in födelsebevis etc.
   När planerar ni att flytta? Det man får räkna med här i Turkiet är att dem säger att det tar 1 vecka och det tar 10 dagar, eller de säger att de ska komma kl 10.00 och de hör av sig kl 17 om att de kommer dagen efter istället.
   Och är man inte beredd på sånt så kan det vara jätteirriterande. Jag är anpassningsbar av mig tycker jag själv men ibland blir jag riktigt irriterad. Särskilt när man väntar på något, ett paket från posten eller så. 🙂
   Bra uppdatering om Göteborg, efter regn kommer alltid solsken. Värme har vi bra här men luftfuktigheten är ganska jobbig nu. <3

 7. I oktober åker vi ner för att köpa lägenhet och flyttlasset går till våren hoppas vi! Han vill vara på plats när säsongen startar. Mycket som ska fixas innan dess, sälja/skänka alla möbler, kolla upp om vi kan ta med bilen ner osv osv. Men kul, längtar så tills vi lämnar här.
  Tog du med dig mycket saker ner när du flyttade? Kanske tom finns nåt inlägg om det i din blogg? Älskar att läsa om ditt liv i Turkiet och hoppas och tror att jag kommer trivas lika bra <3 Bara att slippa snö & kyla är guld värt!! 🙂 kram

Kommentera