Städ, fix och högtid som ska firas!

Här är det full fart hemma hos oss. Idag är det tvätt, städ och fix som gäller. Imorgon blir det samma sak för på fredag är det nämligen dags för en högtid som vi på svenska kallar för offerhögtiden, här i Turkiet säger vi Kurban Bayram.
Den pågår mellan fredag 1 september fram till måndag den 4 september.

Precis som inför högtider som man firar i Sverige, exempelvis julafton, så brukar man alltid städa och fixa ordentligt inför högtiderna här i Turkiet. Jag har sett flera av mina grannar, även i grannhusen bredvid som hängt tvätt, tvättat fönsterna och skurat balkongerna.
Ska jag vara ärlig så är jag inte lika ambitiös eller effektiv som de andra. Men jag är nöjd över att jag har packat upp våra resväskor från våran resa, att jag har fått ordning i köket och att jag har hunnit städa ur frysen.
På tal om frysen. Jag är väldigt glad över att vi köpte en frostfri frys. Det enda jag behöver tänka på är att städa ur den ibland men just att slippa frosta av den är skönt.
Tack Amanda för att du introducerade mig för detta. <3

 

Vi åker och besöker Kadirs hemby på fredag och hälsar på familj, släktingar och grannar. Men i år blir det kortare besök än vad vi annars brukar göra. Kadir måste tillbaka till butiken och jobba igen framåt eftermiddagen.

När det kommer till själva högtiden så är det inget turisterna på plats oftast märker av att det firas ens.
Vissa “turistbutiker” kan vara stängda någon dag och vissa restauranger och butiker kan ha mindre personal under en eller alla 4 dagar. Men de allra flesta platser är öppna som vanligt.
MEN…bank, ptt (posten) och andra statliga myndigheter är stängda dessa dagar, det vill säga veckan ut och även måndag, 4 September.
Idag är det också stängt eftersom det är en “röd dag” idag, Segerdagen. På turkiska kallas denna dag Zafer Bayram. Imorgon är det klämdag och även då stängt.
På tisdag är som sagt allt öppet och igång igen som vanligt.

Vill ni läsa mer om just offerhögtiden så skrev jag om det 2014 och det kan ni läsa om i detta inlägg som heter Kurban bayram, Eid al-Adha, Offerhögtid.

 

Ha en trevlig kväll kära läsare! 

 

zafer bayrami

*Jag var tvungen att skriva om inlägget lite eftersom jag först trodde bayram startade imorgon. Det gör den iofs. till viss del. Man säger att det är “förstart” på kvällen men de dagar man verkligen firar denna högtid är alltså 1-4 september.
En dag till att fixa i ordning och städa här hemma alltså 😉

4 kommentarer

  1. Jag läste ditt gamla inlägg som du länkar här om vad offer högtiden handlar om och för att vara ärlig så blev jag helt jäkla såld. Speciellt på det där med att lämna konflikter bakom sig!

    1. Ja jag håller med, Jag gillar också det med att lämna konflikter bakom sig och gå vidare. Sedan var det intressant att läsa det inlägget som bara är 3 år gammalt men att jag då inte ens kunde stå i närheten när de slaktar och nu de senaste gångerna, även vid andra tillfällen så har jag kunnat stå bredvid och nästan sett allting. Men bara nästan. 🙂 Kram!

  2. Fantastiskt!
    jag skulle nog inte klara av att stå bredvid när dom slaktar ett får.
    Men det där med att lämna konflikter och att ge mer än att ta under drsssa dagar ska jag se till att göra!

Kommentera