Första dagarna på förskolan!

Första och andra dagen på förskolan är avklarad och det har gått jättebra. Både med tidiga mornar, lämning och hämtning och jaa, allt däremellan.
Jag var lite orolig för det där med att gå upp tidigt på morgonen. Det är inte riktigt min grej och jag har fått sova tills barnen vaknar hela sommaren vilket har varierat allt mellan innan kl. 06 och fram till efter kl 08.00.
Men nu ringer klockan 07.15 hos mig och då kan jag, om jag vill snooza i 10-15 minuter.
Barnen vaknar av sig själva kort därefter.
Jag gör frukost, Kadir tar barnen och sedan har vi gemensamt ätit frukost ihop.

Adem var nog lite spänd och pirrig för första dagen igår men det var jag också faktiskt. Jag minns inte terminstarten hos just dagmamman som jag gick hos men däremot skolstart och känslan man hade i magen dagen innan och första morgonen på väg till skolan.
Jag har, tack och lov alltid haft en bra känsla i magen över skolan. Inte för att jag gillade att gå i skolan, jag var rastlös på lektioner och sånt där. Men över kompisar och att vistas på skolan har alltid varit bra. Jag har trivts i skolmiljön. 
Tyvärr har inte alla barn det så och det är fruktansvärt tråkigt.
På väg till förskolan berättar jag ofta för Adem att han måste vara en snäll kompis och respektera de andra. Men han måste också säga ifrån om det är något han inte gillar eller trivs med.
Vad mer som förälder till en 4åring kan man göra? Låta barnet prata om hur hen känner över förskola/skola och berätta hur man är en bra kompis hoppas jag är bra nog just nu.

 

Jag och Esma vinkade av Adem, det gick jättebra, och sedan åkte vi till mataffären.
Här hemma sedan så blev jag sugen på att baka något så vi gjorde kladdiga chokladmuffins. Jättegott, och enkelt!

 

När vi hade hämtat upp Adem senare på eftermiddagen så stannade vi ute en stund och lekte. Men det är fortfarande varmt för sånt. En stund går bra men sedan gick vi in och fyllde på med vätska och jag förberedde kvällens middag.
Det var verkligen kul att se Adem sådär sprudlande glad när han berättade om första dagen på förskolan.
Jag uppfattar det som om han pratade mer nu om dagen som varit, till mig på svenska. Än vad han gjorde i våras. Så förhoppningsvis har sommaren och framför allt resan till Sverige gjort lite på språket för honom. Han har fått ett större ordförråd helt enkelt.
Kadir var hemma en stund från jobbet och Adem berättade allting för honom också. Fast på turkiska såklart.
Det är kul att höra flerspråkiga barn byta språk bara sådär, beroende på vem de talar till.
Esma är också inne i en pratperiod, gestikulerar massor och pratar högt och lågt om allting.
Fast med massa hitte-på/bebis ord. Med lite inslag av svenska och turkiska börjar jag kunna märka ut mer och mer nu.
Jag försöker få henne att tala ännu mer, svarar till henne och låter henne prata klart trots att jag inte har en aning om vad hon säger. Det tror jag är det bästa så att hon inte väljer att inte prata när orden väl kommer på plats sen.
Att jag inte tystar henne menar jag.

Hur gör ni andra som har flerspråkiga barn innan ni hör “de rätta orden”?
För er som undrar vad jag menar så brukar det komma lite klipp på min instastory då och då på den pratiga Esma vi har här hemma. Håll utkik där om ni vill. 

När jag nattade barnen igår så sa Adem precis innan han somnade:
-Tack för förskolan mamma. Tack!
Det måste vara ett gott tecken på att han trivts första dagen på förskolan.


En förväntansfull kille igår morse. 

7 kommentarer

  1. Det vet jag inte än, men än så länge så känns det för tidigt. Vi får se om ett år. Adem började 2-3 månader innan 3års dagen och då tyckte våra grannar att det var väldigt tidigt. En del har varit yngre än honom men jag tror dem har “3” års gräns, fast okej om dem är ca 2.5 och äldre. Som tidigast börjar hon nog om ett år men det beror helt på hur vi har det just då och framför allt om det är värt att ha henne där redan då. 🙂

 1. Okej då är det inte som i Sverige man får lämna 15 Tim i veckan när man fyllt ett år.. men jag håller m dig.. det är en bra ålder.. ska du börja jobba m då??

 2. Hej!
  De receptet måste jag testa såg så gott gott.
  Gullig han är din lilla kille.
  Trevlig hel till dig och din familj.
  Birgitta S

Kommentera