Ingefärsshot – För att hålla dig frisk i vinter!

Vi närmar oss de ordentliga sjukdomsmånaderna då hosta, halsont och snuva är som mest verksamt.
Många med mig försöker att skydda sig från att bli sjuka och en populär dryck att göra då är ingefärsshot.

Ingefära sägs vara anti-inflammatorisk och innehålla antioxidanter. Det sägs också att ingefära ökar blodcirkulationen.
Så här kommer ett recept på den populära shotten. Jag tar min om kvällarna medans andra föredrar att ta den på morgonen då de känner att de piggnar till.
Har du redan blivit förkyld etc. så hjälper inte denna shot så bra. Den är mer för förebyggande syfte så börja shotta redan idag innan du blir sjuk.

Du behöver:

 • 1 liter vatten
 • 200 g färsk ingefära
 • 1/2 dl flytande honung
 • saften från 1 pressad citron

Du behöver också en kastrull som rymmer minst 1,5 liter, ett rivjärn, en sil.

Koka upp vattnet och riv ingefäran. Jag skalar oftast ingefäran innan men det är en smaksak.
När vattnet har kokat upp så ska det stå åt sidan en stund så att temperaturen sjunker.
Kokar man ingefäran så förlorar den det nyttiga som vi vill få i oss. Temperaturen ska gå ner till ca 60 grader eller strax under.
När temperaturen är rätt så lägg den rivna ingefäran i silen och låt den “bada” i vattnet. Vi vill inte att bitar av ingefäran hamnar i vattnet.
(Se bild här nedan)
Låt det ligga i vattenbad ca 25-30 minuter.

 

Vattnet ska då vara gul grumligt och resterna som finns kvar i silen slänger vi.
Pressa en citron och häll i saften i vattnet. Är temperaturen ca 40 grader så kan du hälla i honungen. Även honung ska inte läggas i hett vatten av samma orsak som ingefäran då de förlorar allt det nyttiga som vi vill ha i oss.
Testa att ha ett finger i vattnet ca 3-4 sekunder. Bränns det så är det för varmt.
Är det varmt men okej så är det lagom varmt att lägga i honung.
Koka aldrig ingefära och honung om du vill få ut det mesta och viktigaste ämnen från dessa två.  

Rör runt och hälls sedan i en flaska som du kan förvara i kylskåpet. En flaska av glas är att rekommendera.

22 kommentarer

 1. Hej det där skall jag testa brukar köpa halstabletter strepsil med honung o ingefära o de är bra mot halsont men detta låter mkt nätet imorgon skall jag köpa ingefära tack för ett bra tips kram

 2. Tack för receptet! Hur mycket tar du varje kväll 1/2dl? Hur länge håller blandningen i kylen? Ska verkligen pröva detta har redan hunnit med 2 förkylningar. Och nästa vecka bär det av till Turkiet och då vill jag inte vara förkyld.

  1. Vad kul att du gillade det. Min flaska är slut nu och jag känner att jag nog måste göra en ny innan jag lyckas dra på mig en förkylning eller så. Jag brukar dricka ett turkisk te glas och det är ca 1 dl. Eftersom detta är ganska så svagt, till skillnad från när man tar i gurkmeja eller chili, så är 1 dl inga problem för mig. Hoppas du håller dig frisk och får en bra och härlig semester i Turkiet <3

  1. Hej Jenny! Tyvärr hinner jag inte med att svara på allt direkt men jag försöker att gå tillbaka och svara på det jag kan lite då och då. Och ibland tar det längre tid att få ett svar. Nu ska jag hitta din gamla kommentar som jag minns att du skrev (som jag pinsamt inte har svarat på) Hoppas att det är okej 🙂 Kram och trevlig kväll <3

  1. Tack så mycket. Nä, jag gör inte det alls faktiskt. Och ofta tänker jag att jag mår så bra, inifrån i själen. Jag vet att mycket handlar om mognad och så vidare. Men jag är verkligen nöjd och glad för det jag har, min fina familj, vårat hem och allt annat som finns i mitt liv. Och jag tror ärligt talat att jag inte skulle ha den känslan om jag bodde i Sverige. 🙂 Ha det så bra! Kram

  1. Ja nu sist jag gjorde så blev smaken inte alls lika bra som förra omgången. Men visst är det effektivt. Jag hoppas att jag kan hålla mig frisk den här vintern.

Kommentera