Nya maskiner hemma – Nu blir det svenskt bryggkaffe framöver!

Nu har jag blivit vuxen på riktigt. För nu har jag köpt min första kaffemaskin. Slut på pulverkaffe, nu blir det riktigt (“svenskt”) kaffe framöver. Svenskt inom parantes egentligen då kaffebönorna kommer ifrån Östafrika bland annat.

När jag var hemma i Sverige så hade jag planer på att köpa en nespresso maskin. Det är billigare i Sverige än här i Turkiet för de märken jag tittade på.
Men det fanns två problem med detta.
Det ena är att själva maskinen och hela förpackningen var alldeles för stor för att ta med i resväskan. Om jag dessutom skulle få plats med allt annat jag köpt. Och handbagaget var redan fullt. Sedan skulle jag också behöva få ner massa kapslar i resväskan, eller köpa här nere vilket jag tror måste beställas på någon hemsida och är något dyrare än bryggkaffe.

Sedan är det alltid lättare att be andra, som ska ner till Side att ta med ett paket Löfbergs eller Gevalia. Än kapslar som eventuellt inte finns att köpa lika lätt.
Bryggkaffe finns väl i nästan varenda matvarubutik, stor som liten?
Som ni vet så har jag vänner och även fina bloggläsare som brukar höra av sig och fråga om jag saknar något från Sverige.
Så inga fler Marabou och bara kaffe framöver…eller?

Jag ska erkänna att inredning är något som inte intresserar mig särskilt mycket. Elektronik däremot är roligare och det behöver inte vara avancerat, nytt eller dyrt. Men jag tycker helt enkelt att det är roligare att köpa och få använda en ny kaffemaskin, diskmaskin eller till och med en mixer.
Än att köpa nytt kuddfodral eller bestämma vilken färg på gardinerna vi ska ha i sovrummet.
Kanske märks det hemma hos oss, vi har väl ingen särskild stil eller går efter vad som är modernt utan trivs bra ändå även om det är enkelt.
Och vi har hellre inte några avancerade elektroniska maskiner hemma. Men det är själva grejen att få använda eller bara googla nya, smarta saker som jag tycker är roligt.

 

Över till förra veckan. Jag har länge klagat på vår dammsugare, att den inte är så bra. Jag kan inte sätta exakt ord på vad som är fel mer än att jag känner att dammet bara drar runt. Jag dammsuger minst en gång per dag och ibland mer än så. Och då borde det kännas…jag vet inte…renare?
Min man är en person som tycker att så länge det fungerar så är det ingen idé att byta ut. Vilket många gånger kan vara bra men nu bestämde jag att det är dags för en ny dammsugare. Vi fick vår i bröllopspresent för 4.5 år sedan och det var inte en vi själva valde ut.

Jag hade också kollat igenom internet efter kaffebryggare här i Turkiet eftersom det inte blev någon från Sverige. De är ungefär samma pris här i Turkiet för en vanlig kaffebryggare som gör enkelt bryggkaffe, som i Sverige. Runt 150-200 lira kostar de flesta och det är ca 360-500 kronor.

Så vi åkte runt till lite olika ställen för att kolla båda två.
Vanligast i Turkiet är en kaffemaskin för att göra turkisk kaffe. Och sedan börjar det nog bli mer vanligt med nespresso maskin här. Så kaffebryggare, som jag ville ha fanns inte lika stort urval på i butik men vi tittade på några olika, hittade en dammsugare som verkade bra och tillslut slog vi till.
Ja, efter att försäljaren och vi hade diskuterat pris såklart. Dem prutar lite med en gång, vi prutar lite till och sedan blir det ett köp.

kaffebryggare-dammsugare

 

Jag håller just nu på att lära mig bäst dosering av kaffet. Jag har också hört att kaffet kan smaka olika beroende på vattnet. När jag gör pulverkaffe, eller lagar mat så använder jag mig utav vanligt kranvatten.
Men den här gången använder jag mig faktiskt utav köpvattnet vi har hemma. Vi får se om jag kanske övergår till kranvattnet sen men hittills är det bra.
Och vilken skillnad det är på smak av riktigt kaffe.

Kl 10.00 serveras det kaffe hemma hos oss numera per automatik. Perfekt i tid för jag hinner plocka undan från frukosten, byta om på mig och Esma, köra igång en maskin tvätt, dammsuga vardagsrummet och sedan står kaffet klart.

Kaffe-Turkiet

Som ni ser så har jag Zoégas kaffe Mezzo och Blue Java som jag köpte i Sverige. Är det gott kaffe tycker ni eller vad skulle ni rekommenderat?
Här i Turkiet så finns Jacobs monarch som jag tror jag får testa när mitt svenska är slut i vinter om jag inte lyckats få påfyllning. Men det blir kul att testa något nytt.
Filter finns här i Turkiet men jag var osäker på var någonstans så jag köpte med från Sverige. Tydligen finns det i de flesta matvarubutikerna.

Jag upptäckte under tiden jag skrev det här inlägget att våran kaffebryggare finns på elgiganten. Eller åtminstone en exakt lika dan utseendemässigt fast från märket Logik.

16 kommentarer

 1. Hej ?
  Jag dricker ju inte kaffe så jag kan inte ge några råd alls, har aldrig druckit kaffe, tycker inte det är gott, kommer nog aldrig börja dricka kaffe heller. Men jag har önskat många gånger att jag drack kaffe, det är liksom mer än att bara dricka kaffe, det är typ en social grej.
  Blir inte riktigt samma sak att ses över ett glas vatten ?
  Men jag blev himla nyfiken på din bryggare, vad är det som är Star Wars med den? ?
  Kram ???

  1. Haha jaa du, den här star wars grejen var lite kul. Dem har ett typ “tema” med star wars i den butiken vi köpte det i. Så jag såg lite olika produkter som brödrost, mixermaskiner etc. som också hade detta. Såg det på kaffemaskinen och fick för mig att det är säkert något man kan ta bort. Men nepp. Det sitter där det sitter nu och för alltid. Dessutom är den sorten ca 150 kr dyrare pga starwars temat haha. Men å andra sidan fick vi ännu mer rabatt än så, så det var väl ok. Kan tillägga att jag ALDRIG har sett en hel star wars film. 🙂 🙂 Kram!

  1. Ja då skulle jag nog också valt kapselmaskin och lyxa till det lite med olika smaker och annat kul som man kan välja på.
   Det kanske får bli framtids-önskan. En “helg kaffe maskin” haha 😉
   Kram Louise

  1. Bra fråga, jag funderade kring detta igår. Och jag tror det beror på två saker. Dels för att vi har mattor i varje rum som täcker stora ytor av golvet. Utan mattor så kan, som jag upplever det som, skit smuts damm grus etc hamna i ett hörn. Vilket det gör här med men det stannar också i mattorna. Men sen tror jag framför allt att det är kulturellt. Jag är och lever fortfarande som svensk men har också fått mycket turkiska influenser under mina år här. Bland annat att dammsuga och hålla rent på det sättet. Kan tillägga att det absolut inte är städat och rent hos oss hela tiden, tvärt om. Det är KAOS. Men när vi lägger oss på kvällarna så är åtminstone golven rena och köksbänken för det mesta ren och undanplockad. Herregud vilket långt svar på en sådan enkel fråga 😉 Ha en fin dag! Kram Louise <3

 2. Hej! Du har precis de sorter som jag använder!
  Vad har du köpt kaffebryggaren någonstans, vi har letat men inte hittat någon
  När vi är här i Turkiet använder vi Don Pedro men jag tycker det går åt så mycke kaffe Kram

  1. Jaha vad kul. Då måste vi ha bra smak båda två 😉 Kaffebryggaren köpte vi på Vestel men vi kollade även på beko och teknosa där de fanns. Arcelik har också men inte på plats i butiken vid Vestel inne i Manavgat. Jag var tvungen att googla don pedro faktiskt, men då förstår jag vad ni har för något. Ibland säljer dem billiga kaffebryggare i matvarubutikerna på “veckans vara” Ex. a101 och bim brukar ha lite då och då. Kram!!

 3. Vi har köpt kaffe på Starbucks. Dom har påsar med bönor och sen maler dom kaffet åt en. Det var mycket godare än Jacobs!

  1. Ja, vad smart. Fast är inte det ganska dyrt. Starbucks kaffe är inte direkt kända för att vara billiga men å andra sidan är de väldigt gott. Vad brukar ett paket kaffe kosta? Jag ska definitivt kolla upp detta. Tack för tipset! Kram Louise <3

 4. Hej! Detta tillhör inte ditt inlägg.. har en fråga nu är det vi intr några turister i side?? Nu är väl allt stängt?? Bli väl lite spöklikt kan jag tänka mig??

  1. Hej Jenny! Det är framför allt skandinaviska turister som det har mättas av på. En hel del ryssar och tyskar åker fortfarande och vårat hotell, Side royal paradise som vi har vår butik i är exempelvis öppet året om. Många all inklusive hotell framför allt är öppna och det är underbart att fira jul och nyår här. Enda månaderna som är lite mer dåligt väder, kallare och ganska tråkigt är januari och halva februari. Sen blir det fint igen sakta, sakta. Men visst känns det av att det är mindre turister och lite mer spökstad-känsla på kvällarna. Dagarna däremot så är många ute och promenerar i det härliga vädret vi har. <3 Kram Louise

 5. Hej du gjorde rätt som tog en vanlig bryggare vi har haft en kapsel maskin o den tog plats visserligen har de blivit smidigare nu men sen blir det dyrt med kapslar i längden så här kör vi pulver kaffe o sen har vi en kaffepress vet inte säkert om det heter så en kanna lägger kaffe i båten på med hett vatten sätt på lock låt stå några minuter o sen pressar man ner locket till båten blir också gott på landet har vi en perkulator suveränt håller kaffet varmt en bra stund utan att det blir bränd smak på det .
  Det här med kaffe är en viktig sak vi o finländarna dricker mest läste jag någonstans men jsg tror nog att i Italien o Spanien är de kaffetokiga också
  Kram o må så gott o njut av ditt kaffe

  1. Ja det blir lite lyxkaffe med kapselmaskin men just nu är jag jättenöjd över ett gott, svenskt kaffe. Jag är ganska “ny” som kaffedrickare och det har väl blivit efter att barnen föddes. För att få lite energi. Men nästa gång kanske det blir någon annan typ av kaffemaskin. Oj jag visste inte att ni var sådana kaffedrickare i Finland. Kanske motsvarigheten till Turkarna och deras te då. Ha en fin dag och jag skickar lite härlig sol ifrån oss.
   Du kan väl skriva om du får något mail om att du fått svar på din kommentar. Jag har haft lite problem med den biten fortfarande, ibland kommer det mail och ibland inte.
   Kram <3

   1. Hej nej jag fick inget mail men det löser sig jag är inne i princip varje dag o läser här
    ?

Kommentera