Gå till tandläkaren i Turkiet!

Jaha, då har man besökt tandläkaren i Turkiet då.
Och gjort en rotfyllning. Och tagit bort tandsten.

Jag var väldigt nervös innan. När jag var liten, eller hela min uppväxt egentligen så har jag gillat att gå till tandläkaren. Och ännu mer van blev jag under tonåren när jag hade tandställning i 1.5 år.
Men jag fick någon fördom om att de skulle vara mycket mer hårdhänta här i Turkiet. Jag vet inte varför och fördomar är riktigt dumt att ha.
Det senaste året har jag hört från andra svenskar som besökt den statliga tandläkaren här att de är jättebra så nu äntligen vågade jag mig på detta.

Vi valde en privat tandläkare eftersom Kadir har gått till henne och tidigare också till hennes man under ett par år.
Men jag kan tänka mig att göra en vanlig undersökning framöver hos den statliga tandläkaren i Side eftersom jag har hört så mycket bra om dem nu.

tandläkaren-Turkiet-Side

Bet av en tand i Sverige.

När vi var i Sverige i somras, under en av våra sista dagar innan vi skulle tillbaka till Turkiet igen, så lyckades jag bita av en tand. Jag vet inte om det var just tanden eller en bit av en lagning som lossnade men det kändes obehagligt fast inte ont. Och jag har inte haft problem eller ont sen dess men det har lossnat lite små “grus” några gånger.

Tills för någon vecka sedan då det lossnade en liten större sten, eller bit av tanden. Då sa jag till Kadir, som jag sagt så många gånger tidigare, att jag nog verkligen måste kolla upp detta.

I måndags ringde Kadir och sa att två timmar senare så hade jag en tandläkartid i Manavgat. Så vi åkte dit, jag var jättenervös men blev glatt överraskad.
Första bedömningen såg väldig bra ut. Verktygen, stolen och allting påminde om svensk tandvård men lokalen var som ett mindre kontor och inte i de klassisk kritvita färgerna från golv till tak som jag har mött på i Sverige.

Allting gick jättebra och vi kom fram till att jag behövde göra en rotfyllning. Jag fick en bra bedövning och visst kändes det när de höll på men det gjorde aldrig ont.
Jag bad också om att få göra rent mina tänder och ta bort tandsten. Mellan att jag var 17-18 .5 år så hade jag tandställning och sen dess så har jag haft som en tun ståltråd bakom nedre tandrad. Där är det svårt att göra rent och det samlas framför allt mycket tandsten för många som har en sådan.

Allting gick som sagt bra och nästa vecka ska jag på en återkontroll.

En sak som jag reagerade på, och som kanske inte är överallt men åtminstone på detta ställe. Ni vet när man ligger i den där tandläkarstolen och ligger helt raklång. Det gjorde man inte här.
Man sitter i en halvt sittande ställning så det blir inte obehagligt i svalget till exempel när saliv går ner och man har massa redskap i munnen.
Förstår ni vad jag menar då?

 

Har jag några läsare som besökt tandläkaren i Turkiet, eller något annat land än erat hemland kanske? Hur var era upplevelser?
Och ni andra som besöker tandvården i Sverige, hur är era upplevelser?
Har ni tandläkarskräck? 

14 kommentarer

 1. Tjingeling ?
  Jag har haft fruktansvärd tandläkarskräck, den bottnar i hur tandläkaren var när jag var liten. De var inte speciellt psykologiska på 70-talet ?
  Hur som så har jag en fantastisk tandläkare nu, men jag gillar ändå inte att gå dit. Är skiträdd att det ska göra ont, och nu mera också att det ska bli svindyrt.
  Ska till tandhygienist för första gången någonsin, nästa vecka. Jag har alltid haft väldigt lite tandsten, nu hade jag plötsligt fått så mkt så jag måste dit och ta bort det. Det kommer kosta ca 1000:-/gång ?
  Det är beräknat att jag kommer behöva gå dit två ggr ?
  Hur mkt fick du betala för ditt besök hos tandläkaren?
  Kram ?

  1. Usch vad tråkigt och tänderna är ju viktigt att man sköter “tyvärr” Tandvården är också som du säger väldigt dyr. Mitt besök kostade 450tl totalt och det är ju också dyrt i våra mått räknat men ca 1125 kr är såklart väldigt billigt för både rotfyllning och rengöring av tandsten i svenska mått räknat. Sen var dessutom detta en privat klinik och därmed dyrare kanske än hos den statliga. Kram! ?

 2. Jag förstår att det är dyrt sett ur era mått också, men här skulle det ha varit ännu dyrare. Tänk dig, jag kommer ju få betala ca 2000:- för att ”bara” ta bort tandsten, då har jag redan betalat drygt 850:- för undersökningen ?
  Ha en riktigt skön dag i solen njut ?

  1. Usch ja. Men det blir alltså två besök för att göra det? Laga hål och sånt är väl ännu dyrare? Jag är sååå glad över att jag hade tandställning innan jag blev 20 eftersom det är gratis då. För det var så himla många besök och extrabesök dessutom när den hoppade ur sina fästen osv. Fick du mail nu när jag svarade förresten? ?

   1. Inget mail ?
    Ja dom skulle bedöva, då kan dom bara ta halva munnen åt gången, därav två besök ?
    Två av sönerna hade också tandställning, jisses vad många besök det blev då, tyckte vi åkte var och varannan vecka ?
    Tur det var gratis för dom ?

    1. Jag funderar på om mailen kommer typ en gång per dag. Som i en samlad trupp liksom. Vi får väl se, nu svarar jag från appen och det kanske också gör skillnad. Jag provar med ett nytt svar från datorn också. ?

    2. Nu svarar jag från datorn också, ifall det gör skillnad vid mailet.
     Okej, då förstår jag. Ja alltså det kändes ju en del när de gjorde rent tandstenen. Så har man dessutom tandläkarskräck och är orolig så skulle jag nog rekommendera att ta bedövning. Det gör inte ONT men det känns.
     Men efteråt känns det jätteskönt och rent verkligen. 🙂

     1. Inget mail än.
      Ja tandläkaren rekommenderade bedövning, det är under tandköttet som tandstenen är. Tandläkaren själv sa att han också alltid tar bedövning när de ska ta tandsten där ?
      Hoppas ni har haft en bra dag.
      Jag har storstädat vårat sovrum, alltså verkligen storstädat, dammsugit väggar torkat alla lister och allting annat där inne.
      Vi fick hem våran nya säng idag, då ville jag göra grundligt rent ?

 3. Var til tannlege i Manavgat, siste gang nå på mandag. Det ble trekkt de siste 2 visdomstennene mine, så nå er det ingen visdom igjen her, hehe. En plombering, saltpussing og to trekkte tenner 318 nkr (150tl).

  1. Vad bra att du får det gjort här. Har du en manlig eller kvinnlig tandläkare? Vi kanske har samma menar jag. Hon jag var till hade lite kortklippt hår och massa blåa slingor i överhåret. Visdomständerna är det många som tar bort inkls. Min man som inte hade några problem men blev rekommenderad ändå att ta bort dem. ?

 4. Usch tandläkaren är inte roligt obehagligt o kostar pengar o inte syns det att man lagt ut allt mellan 1000 och uppåt beroende på vad man gjort bättre med frissan som också kostar en slant här i Sverige men det syns o man blir glad
  Kram Birgitta S

 5. Mamma fick besöka turkiska tandläkaren i augusti när vi var i Bodrum (Gumbet). Halva tanden lossnade, eller det var nog en gammal fyllning under frukosten och hon fick åka akut till tandläkaren. Hon fick en provisorisk lagning som tandläkaren sa bara skulle hålla ca 3-4 dagar och att han ville att hon skulle komma tillbaka för att få en krona där. Men hon avbokade tiden för att se om lagningen höll längre och jovisst, den höll över 1 vecka till och när vi kom hem igen fixade hon kronan här 🙂

 6. Nei det er en mann. Inanç Tan. Han er veldig behagelig og veldig flink. Jobber som tannlege på et sykehus til vanlig og tar noen kunder privat om kvelden.

Kommentera