Vår nya braskamin är på plats och vi har eldat!

I måndags köpte vi vår nya braskamin, eller soba som det heter på turkiska. Och i tisdags, efter en kväll, natt och förmiddag med regn och dåligt väder så satte vi ihop sista delarna för att kunna provelda.

Det var förmiddag och solen började precis titta fram lite smått när vi eldade första gången. Och ju mer elden började ta sig till en härlig brasa, ju mer började solen skina på rakt emot vårat vardagsrumsfönster. Så det blev dubbel värme åt båda hållen och så himla varmt. 
Igår när Kadir kom hem från jobbet så var han lite frusen av sig. Han hade varit i butiken nästan hela dagen och dessutom åkt moppe hem så han tyckte det var betydligt kallare inomhus än vad vi andra tyckte.
Men så fort brasan var igång så insåg vi båda, och kanske främst Kadir att det blev varmt. Väldigt, väldigt varmt. 

Jag vill också påpeka att vår förra braskamin, en väldigt enkel sådan, var helt okej. Men enkel.
Vi visste att den nya vi köpt skulle bli mycket bättre. Den är nyare i stilen, större, högre och utger alltså mer värme än vår gamla.
Men vi har nu insett att den nya vi har kommer kanske t.o.m kunna värma upp de allra kallaste dagarna så pass att sovrummet kommer hålla okej temperatur för att sova där.


Så här såg vår gamla ut som vi har haft från 2013 till förra vintern.
Veden lägger man i, i en “lucka” ovanpå denna som inte syns just nu. 

En uppgradering och mer än bara värme.

Vi får se hur det blir men vi är jättenöjda med vårat köp och uppdatering av vår braskamin. Vi har haft en okej värme tidigare och det är mest sovrummet som är kallt under natten bara. Annars är resterande rum lagom varma och över 20 grader så det var väl egentligen inget “större fel” på den gamla.
Men nu kommer vi alltså ha det ännu bättre med värme hoppas vi på.

Och dessutom har denna, nya soba en ugn längst upp och som en behållare nertill för att rensa ur askan.
Vi har redan värmt bröd och nötter i den övre delen. Smidigt och bra.
Jag kommer ta mer bilder över vårat vardagsrum framöver. Men först måste jag bara städa och få ordning där. Just nu är det kaos.

vinter-turkiet-soba-braskamin
Så här ser det ut hemma hos oss nu med nya braskaminen. 

6 kommentarer

 1. Mysigt att elda och få skön värme inomhus, skönt om den värmer upp så ni kan använda sovrummet även på vintern.
  Är det stengolv/klinkers där soban står?
  Kram från mig

 2. Härligt att få lite värme i kylan! Här hos oss (Italien) har vi element som blir kokheta när vi har värmen på (livsfarligt med småbarn) och eftersom fönster och dörrar är så dåliga sipprar värmen ut (eller är de kylan som kommer in?)…. så vi har de lite små kallt hemma för de mesta vilket är helt normalt här. Inneskor och inne jacka är ett måste! Elin

 3. Å va härligt med braskamin! Vi tittar på hus och ett krav till huset är att det ska ha (eller att vi ska skaffa) just en braskamin! Sjukt bra mysfaktor och väldigt bra grej för värmen också ju.

  1. Ja det är verkligen supermysigt. Nu har vi inte behövt använda den så jättemycket än. Men ikväll tänder vi nog brasan för det kom massa snö på bergen i natt, vilket gör att det har blivit betydligt kallare även hos oss. Och idag blåser det jättekallt dessutom.
   Kram!!

 4. Hej skönt med bra braskamin som ger värme det jag funderar på är att de braskaminer som finns här i Sverige verkar kräva rökkanal men hos er är det ett hål med rör o rakt ut i taket eller väggen funderar på varför det inte fungerar här? Att lösa det på ett smidigt sätt i stan behöver vi det inte men på landet skulle det vara toppen även om vi har vedspis en värme källa till skulle vara toppen !
  Trevlig helg o må så gott med dina söta barn o din make så klart

  1. Ja verkligen nu när vi har haft ett ordentligt oväder och fått massa snö på bergen. Vilket resulterar att det blev mycket kallare över en natt bara. Ingen snö och minusgrader hos oss kanske men det känns inomhus dagar som dessa när det dessutom blåser kallt. Vi har inte tänt brasan nu på dagen men ikväll gör vi nog det när solen har gått ner. SÅ mysigt! <3
   Ja jag undrar också varför man inte gör det i Sverige för det är ju väldigt enkelt.
   Dem bygger som ett hål för "rör" när de bygger huset och sen är det bara att använda. Men det kanske inte är bra ur säkerhetsskäl eller nått. Sverige har ju mycket mer och hårdare regler på sånt än här. En del eldar tyvärr med kol också, eftersom det är billigt och det brukar då bli mycket hemska olyckor som slutar illa. Det visas varje år på nyheterna tyvärr.
   Hoppas att ni har det bra! Kram Louise

Kommentera