December med saknad, minnen och tankar kring jul!

1 December idag. Hjälp, har inte den här hösten gått väldigt snabbt?
Eller är det bara jag som känner så? Fast jag började tänka på jul redan i somras faktiskt.

Jag har en hat/kärlek till jul, särskilt sen jag bosatte mig utomlands.
Första gången jag var “själv” på jul var 2008.
Då var jag au pair i USA och bodde hos världens finaste värdfamilj. Men i USA firar man julafton (juldagen) den 25 december.
Så dagen innan vi skulle fira med hela värdfamiljen så var jag ensam hemma i det stora huset vi bodde i.
Jag åkte iväg på manikyr, pedikyr, gick på massage och köpte med mig kinamat hem.

Strax efter Kalle Anka-tiden i Sverige så pratade jag med min mamma och syster i telefonen och jag hörde hur mysigt de hade det tillsammans.
Jag tror inte jag sa något då, mer än att jag såklart saknade dem. Men efteråt fick jag min första riktiga hemlängtan och grät. 
Det var jobbigt att vara ensam på julafton.
Det var jobbigt att vara ifrån min familj och inte fira som vi alltid gjort.
Med paket, mammas goda julmat, brasan tänd i vardagsrummet och lite bråk och tjafs som det alltid var.

Sista julen i Sverige.

Min sista jul i Sverige firades 2012 och det var när mamma var sjuk.
Då hade jag inte varit hemma på julafton de senaste 4 åren men det året var en självklarhet att komma hem. Mamma var dålig och jag hade ju världens bästa överraskning(ar) att berätta.
Jag var både nyförlovad med Kadir och vi väntade vårat första barn. 

Det var en bra och fin julafton, precis som förr i tiden. Men samtidigt visste vi alla då att detta var antagligen vår sista jul med mamma.
Och det var självklart väldigt jobbigt. Och det är jobbigt än idag.

julgran-turkiet

Känslan som barn.

Jag vill känna känslan som jag hade som barn, den bra känslan. Men jag vet att, som med många andra känslor från barndomen så kan jag inte få tillbaka det. Jag är vuxen nu och har ett annat perspektiv samt ett annat synsätt än när jag var barn.
På jul känner jag ofta att jag bara vill lägga mig under ett täcke och gråta, precis som ett barn. För jag vet att jag inte kan få tillbaka känslan som jag har haft över julafton.
När brasan är tänd, granen är klädd, julklapparna ligger under granen och mamma kämpar i köket med all mat.

Men nu är det jag som är mamma, och jag kan ge en liknande känsla till mina barn. Ett minne för en viss dag, högtid eller årstid som de ska minnas på samma sätt som jag gör över min jul med mamma.
Så som jag minns skolavslutningar i skolan, semestrar utomlands, middagar med vänner hemma hos oss eller promenader där hemma i Axvall tillsammans med mamma.
För det behöver inte vara just julafton.
Vi kanske inte firar den dagen så stort med massa paket, julmat i mängder eller en julkänsla just den 24 december i vår familj här i Turkiet.

Men i vår familj skapar vi andra traditioner och framför allt en härlig barndom och fina minnen för våra barn.
Andra dagar, traditioner och minnen som jag hoppas att de kommer ta med sig som fina minnen.

Hur ska man dela med sig av en julkalender.

När vi var i Sverige så hittade jag en jätterolig julkalender som jag tror mina barn kommer att älska. Även om de kanske inte förstår innebörden med just 24 luckor fram till jul.
Som jag berättat tidigare så gillar både Adem och Esma Bamse.
Så på Gekås hittade jag en stor Bamsekalender med miniböcker. En bok för var dag.
Och den var inte alls svår att packa ner i resväskan. Svårare att hålla den gömd här hemma i lägenheten så att inte barnen ser den däremot.

jul-julkalender-bamse
Julkalender från Gekås och bild tagen från deras blogg. 

Men nu har jag ett problem. Och jag har insett mitt misstag med att köpa EN kalender. Mina barn kommer ALDRIG acceptera att de får turas om att öppna en lucka vardera.
Det kommer bli bråk och tjafs om de här böckerna var och varannan dag känner jag.
Så jag har en idé, och ni får gärna säga vad ni tycker eller om ni har en annan idé. 
Om vi öppnar luckorna varannan dag, med start imorgon den 2:e,
och då varje gång kan barnen öppna en lucka var. Fast att det blir varannan dag.
De får var sin bok och kan sedan byta med varandra. Skulle ni gjort så? 
För (jule)fridens skull tänker jag.

5 kommentarer

 1. Det du skriver om julen är gripande och starkt igenkännande…..Håller så med dig om alla känslor och tankar som kommer i denna månad. Jag miste själv min mamma i juletid och även om det gått 8 år nu så blir julen aldrig densamma. Men jag tycker att du ska göra julen till det som känns bäst för dig och din man och era barn. Det är minnena stora som små barnen kommer att ta med sig och tänka tillbaka på, angående kalendern så tycker jag att din idé var jättebra. Önskar dig och de dina en skön fredag/helg. Kram till dig från mig/ Pia

 2. Så fint du har skrivit om julen. Du har verkligen förmågan att förmedla känsla/känslor när du skriver ❤️
  Det blir nog jättebra att öppna varannan dag i Bamsekalendern.
  Kram från mig

 3. Julkänslan är ju aldrig som när man var barn men roligt är de iallafall. De enda som är bra med vintern är just julen. Julen ser ju helt annorlunda ut i Turkiet också de flesta firar ju inte menar det med allt man ser i affärer som ger jul känsla m.m. fast det kan börja lite väl tidigt här. De är väldigt fint de du skrivit och du ger dina barn traditioner från två världar de är fint. Plus att är Sverige blir lika med Ullared för dina sötisar hihi!
  Kram fina Louise ha det fint ?

 4. Hej!
  härligt med minnen från barndomen tänker alltid på det när julen närmar sig o saknar tiden att umgås med mina föräldrar. Värre för dig som miste din mamma så tidigt förstår saknaden. Min pappa gick bort 2011 men redan då var mamma mkt dement hon är i livet och bor på ett bra hem o jag är där varje helg. Men någon jul tillsammans finns inte. Jag har gjort samma misstag köpt en kalender eftersom det verkar dumt att 2st skall sitta o öppna o få samma saker eller hur? Låt dem öppna varannan dag o fixa sen en kalender till med något annat. Finns Lidl i närheten de har barnkalendrar med choklad köp en sån o låt de turas om med de 2 eller om det finns något annat roligt att hitta på med o ta varannan dag.
  ‘Tufft läge
  Lycka till och Kram

Kommentera