Varför äter man ens fisk i en god potatisgratäng?

Hejsan!

Har ni det bra? Någon julstress?
Jag vaknade på toppenhumör. Esma har sovit hela natten och framför allt så är hon piggare och feberfri. Hon var hemma med mig i tisdags eftersom hon har verkat lite hängig och fick feber på måndags kvällen.
Så det var skönt att hon var pigg och glad i morse.

Dessutom har vi haft ganska mycket regn den senaste månaden. Jag vet, vi är verkligen lyckligt lottade med all den sol och d-vitamin vi får. Men just därför blir “flera dagars regn” lite påfrestande åtminstone på mitt humör.
Idag hade vi en vacker soluppgång och nu ska det enligt prognosen vara soligt väder fram till nästa fredag.


Så här såg det ut klockan 07.00 hemma hos oss när Esma hade vaknat och solen var på väg upp. 

När det kommer till jul så är det enda som fattas för min del i min planering
1. Julpapper att slå in barnens paket i.
2. Inköp av massa gott till våran julaftons tacos.
I flera år så har vi ätit tacos på julafton. Jag älskar tanken av ett julbord. Och kan gilla vissa delar utav det.
Men samtidigt när jag tänker på det från min barndom så var min jultallrik inte så “varierande” Det jag gillade var potatis, köttbullar, bruna bönor och potatisgratäng.
Skinka, senap, lax, janssons frestelse osv. avskydde jag.
Senap är något jag har börjat gilla efter 25 år först. Janssons frestelse tycker jag är en konstig kombination. Varför lägger man ens fisk i en god potatisgratäng? 

Ja ni hör ju. Jag gillar efterrätterna mer. Och julklapparna.
Och tacos. Så det passar väldigt bra för våran jul eller hur?
Eftersom de inte firar jul här så är det heller ingen julledighet. På nyårsdagen så är det en röd dag. Sedan kommer vinterlovet först i mitten-slutet av februari under 2 veckor för skolorna.

 

Hoppas att ni får en riktigt bra julvecka, julafton och resterande dagar däromkring.
Ni kommer säkert få någon uppdatering från mig på julafton även här på bloggen.
Annars kan ni följa våra dagar på min instagram. louiseiturkiet.se heter jag där.
Ta hand om er själva och varandra!

julafton-lucia-jul

6 kommentarer

 1. Vi gör en Jönssons istället för Janssons, dvs vi byter ut fisken mot köttfärs. Köttfärsen bryner jag så den blir så där smulig, kryddar med det jag känner för, typ grillkrydda eller så.
  Sen varvar jag köttfärs och potatis, ja som i en Jansson då.
  Det är så himla gott ?
  Kram från mig ?

 2. Du menar barnen har inte jullov? Men man firar jul i Turkiet? O nyårsafton går de i skola då? O juldagarna?

  1. Precis. Jullov har man inte eftersom de inte firar jul. Jul är en kristen högtid och om jag inte minns helt fel så är 95% muslimer här. Nyårsafton…Jag blir lite osäker men då kan nog skolorna vara stängda. Däremot är det definitivt röd dag den 1 januari. Juldagarna har vi inte här heller av samma anledning som julafton. Däremot finns det en massa muslimska högtider och röda dagar då istället. ?

  2. Var tvungen alla kolla upp det och jo 31 december så är skolorna stängda. ???

 3. Hej! Rolig rubrik varför fisk i en god gratäng ? Förstår precis jag gillade inte Jansson eller sill länge . Men nu 57 år gammal äter jag 1 sillbit men bara inlagd köpt på burk. Urk när de skall göra egen o ta med sig full med ben. Jansson äter jag nu gör själv med mkt grädde o mjölk som potatisen får koka i en kastrull. Sen nervi formen med ansjovis allt spa men inte för mkt fiskar. Ströbröd o skivat smör o sen in i ugnen. Då är det gott. Alla andra i familjen älskar det. Fast jag skulle lika gärna äta tacos eller spagetti o köttfärs sås den dagen. Det som är bäst med julen är alla lediga dagar. Må så gott kram

Kommentera