Ovädret i Antalya – 5 tornados på fyra dagar!

Ni kanske har hört om ovädret som drabbade Antalya i förra veckan? 

5 tornados på 4 dagar och det slog till ganska hårt mot Antalya området. Två stillastående flygplan, en helikopter och 229 byggnader skadades. Dessutom omkom två personer varav en tonåring. Samt en person som fortfarande är försvunnen efter ovädret.

ovädret-turkiet-antalya-tornado

oväder-turkietBild: Daily Sabah

Uppdatering kl 22.00. 

Vi har fått meddelande om att skolor och förskolor är inställda imorgon pga. dåligt väder. Det som oroar mig för detta är att de sällan, hos oss, ställer in för sådant. Jag hoppas att de bara är extra försiktiga efter allt som hänt förra veckan. Det säkra före det osäkra. Men att vi “bara” får regn som det brukar vara. 

Ovädret drog in. 

När detta drog in så var vi på Novamall med barnen. Strömmen gick en kort stund. Tack och lov så var inte jag i en hiss då för då hade jag fått panik.
Det blåste en hel del när vi åkte därifrån och det märktes på så vis att fönsterna liksom “skakade” av vinden hemma.
Vilket inte var så konstigt kanske med 16 m/s. Men utöver det så märkte vi inte av det så värst mycket. Den ordentliga stormen, eller tornados, kom aldrig åt vårat håll tack och lov.

turkiet-side-manavgat-novamall

Barnen fick leka av sig på Novamall.
Bäst tid att åka dit är vardagar från kl 10.00 när de öppnar.
Eftermiddag-kvällar samt helger så är det betydligt mycket mer folk.

 

Jag har väldigt stor respekt för väder.
Dels för ordentligt varmt och mycket soligt väder så är jag försiktig när vi är utomhus. Och jag tänker extra mycket på vad vi äter och dricker så att kroppen fungerar ordentligt.
När jag var yngre så ogillade jag åskan men det känns okej idag. Jag har väl vant mig eftersom här kan det slå till och dundra riktigt ordentligt här.
Men när det kommer till kraftigt regn eller blåst så blir jag alltid lite orolig.
Jag tror faktiskt att jag hade brutit ihop om jag varit i Antalya vid dessa stormiga dagar. Åtminstone efter vad jag har sett på bilder och klipp nu i efterhand.

Denna vinter har det varit så otroligt mycket regn, ovanligt mycket. Och jag tror definitivt att det är klimatförändringarna som är påverkade. Alltså precis av samma anledning till varför Sverige hade ovanligt varmt i somras.
Som ni säkert tänkte då, så tänker vi denna vinter.
Detta är inte normalt.

Men vi mår bra, det regnar nu med men jag ser på prognosen framöver att vi ska få sol fredag, lördag och söndag. Det ser jag fram emot.

Allt nytt i vår. 

Utöver det så har barnens förskola dragit igång igen. Turkiets skolor har två veckors vinterlov nu som jag skrivit om tidigare.
Men mina barns förskola har bara en och vi är riktigt taggade för en ny termin.
Och jag ser verkligen fram emot våren. Det ska bli så kul att komma igång igen med allt vad det innebär.
Framför allt så kommer turisterna tillbaka, nya kläder ska köpas in till vår butik och ja, det är mycket som startar igång igen.

Hoppas att ni har det bra! 

Gårdagens promenadväder var alldeles perfekt. Lite kyligare i luften men ändå varmt från solen och klarblå himmel.

10 kommentarer

 1. Fy vilka oväder ni har haft, så himla obehagligt. Mot vädrets makter är man bra liten ?
  Skönt ändå att ovädret inte drog sig mot erat håll.
  Du skrev att gårdagens väder var lite kyligt men ändå skönt i solen, hur pass mkt kläder behöver ni ha på er nu när ni är ute?
  Här är det grått och massa snö.
  Kramar från mig ??

  1. ja visst är det så med vädret och naturens krafter. Ingenting man kan styra alls över.
   Vi får hoppas att det även är lugnt idag. Skolorna är stängda pga. vädret. Men just nu är det lugnt, solen försöker titta fram och inget regn för tillfälligt. De är nog extra försiktiga.
   När det kommer till kläder så är nog jag och lokalbefolkningen mer påklädda än turisterna. Jeans, luvtröja och en tunnare väst hade jag på mig under promenaden. Lite varmt med västen kanske eftersom jag hade högt tempo. Men hellre det än att det blåser kallt och jag blir sjuk inom en vecka.
   Turisterna i Side däremot hade säkert tunnare kläder, kanske en del som hade shorts och tshirt den dagen. Och några låg säkert och sola mot någon vägg i lä.
   Jag tror väldigt få badar däremot. Men säkert några våghalsar där med.
   Ha det så gott! Kram

   1. Hoppas ni klarar er från oväder, men skönt ändå att de är extra försiktiga.
    Aha, låter lite som vi är klädda här på våren, tycker du att man kan jämföra så?
    Hahaha, ja jag hade nog säkert legat i bikini och solat om jag var där nu (ja inte när det är mulet och regnigt då) ?
    Kramar

 2. Hej!
  Usch vilket oväder riktigt otäckt . Tur att ni klarade er undan det värsta. Här i Sholm är det snö minus o slask plus om vart annat . Riktigt skitväder. Nu vill vi ha vår men det dröjer. Må så gott!

  1. Hej! Ja, jag är nästan glad över att vi inte ens visste om det. För sånt oroar mig så mycket.
   Inte som min man som tänker “Ähh” och fortsätter med livet som vanligt haha.
   Nu får vi se hur det blir idag. Skolorna är inställda men än så länge inget regn ens. Solen vill titta fram men det är en del moln så det är inte säkert att vi får en solig dag.
   Så länge det håller upp så är jag nöjd.
   Jag vill också ha vår nu, en månad till..sen börjar vi nog känna av det.
   Ha det så bra! Kram

 3. Hej Louise!
  Vi ska åka till Alanya i början på maj. Please säg att det brukar vara fint väder då..??? Hoppas ni klarar er från mer oväder nu. Läser din blogg lite till och från, tycker om att få en inblick i “din värld”. Kram

  1. Hej! Vad kul att du klickar dig in här lite då och då. Tack 🙂
   Jo då, Maj månad är en riktig fin och behaglig månad. Vi har haft ovanligt regnig vinter. Men i Mars börjar vi äntligen känna av våren, temperaturer på upp mot 20 grader, ibland mer, i skuggan och det är helt underbart.
   Jag ser fram emot det och redan till helgen ska vi få fint väder med start imorgon.
   Du får se till att följa mig på instagram om du inte redan gör det. Där brukar jag nästan dagligen visa upp “dagens väder” på instastory. Och du kommer garanterat se väderprognosen där inför er resa. Men bloggen kommer självklart också uppdateras kring vädret.
   Kram Louise

   1. Det låter toppen! Det är nästan exakt 15 år sen jag var i Turkiet sist så det ska bli fantastiskt roligt.☀️

 4. Oj, så obehagligt =/ Här blev vi insnöade istället hehe. Det snöade och stormade så strömmen gick och vi hade varken vatten, värme eller ljus. Det blev till att värma mat över kaminen och tända massa ljus.

  1. Men oj, då fick ni en ordentlig omgång snö förstår jag. Vi har gasspis här så när strömmen går hos oss, vilket händer ibland, så kan vi turligt nog alltid laga mat.
   Och nu på vintern har vi braskamin som värmer vår lägenhet så värme får vi också. Värre på sommaren och acn slutar fungera hehe.
   Kram <3

Kommentera