Dags att vrida den där klockan igen!

Jaha, då var det den tiden på året igen. Ni vet, då förvirringen är total.
Har klockan på mobilen flyttat bakåt eller inte?
De allra flesta mobiltelefoner gör ju faktiskt det automatiskt.
Och är man osäker så kan man alltid gå in på klockan.info
Där får ni den svenska tiden korrekt.
I natt vrids alltså klockorna om till vintertid.

vintertid

Men ni kanske minns vad som hände Turkiet 2016?
Just precis, det var då Turkiet gjorde som många andra länder och helt enkelt slopade detta med att vrida om klockan två gånger per år.
Sedan dessa går vi på samma tid året om. Och det är faktiskt ganska så skönt tycker jag.
Förutom då när jag känner mig extremt morgonpigg, eller väldigt kvälls trött när jag följer människor i Sverige på instagram under vintertid.
Vi i Turkiet är alltså 2 timmar före er i Sverige, när ni har vintertid.
1 timme före när ni har sommartid.
Så tycker ni att jag är morgonpigg kl 06.00 på morgonen en lördag, så betyder det att klockan egentligen är 08.00 hos oss.
Och då brukar vi vara vakna här hemma.

Vad tycker ni om hela sommar-vintertid grejen, och att ändra klockan?
Stör det er eller är det bara något ni gör automatiskt?
Plocka tillbaka utemöblerna på hösten (vrida bak klockan)
Plocka fram utemöblerna på våren (vrida fram klockan)

4 kommentarer

 1. Hej! Jag är trött på detta vridande 2/år. Behåll samma tid hela tiden. Vad jag minns född på 60 talet höll vi inte på med det när jag växte upp. Vet inte när vi började med det ? Måste googla på skiten. Numera så stället sig mobiler tv o tv-boxar om sig med automatik tack för det.
  Turkiet är rätt ute inte ställa om klockan tror att det finns något mer land i som inte gör det.
  Måste googla på det också.
  Trevlig helg till dig o din familj!

  T

  1. Jag förstår att man blir trött på det. Förstår när det blir sommartid, ljusare och allt det där. Men mot hösten så är det bara så tråkigt att gå mot vintertid.
   Nu har jag ingen aning om det finns något bra med att vrida och ha vintertid. Det kanske det gör egentligen.
   Men det är skönt att slippa förvirringen iaf.
   Kram

 2. Hej igen! Är vaken o väntar på att en son skall komma hem. Mamma är man alltid så länge de bor hemma vill man höra nyckeln i låset . Men jag har googlat o Sverige införde klockskruvandet 1980. Så mitt minne var rätt vi har inte alltid hållt på med det.
  Nu finns det ett förslag i EU parlament/kommitté eller vad det heter att slopa det.
  ?

  1. Haha min mamma sov ganska bra när jag var ute på fest som 18+. Men däremot ville hon gärna att jag ändå kom in till henne och sa att jag var hemma. Usch vill inte ens föreställa mig hur det blir när mina barn ska vara ute själva när det är mörkt och sent.
   Fest dessutom…ojojoj, jag kommer vara orolig.
   Men jag säger som min mamma alltid sa; Vad det än är så kommer jag alltid och hämtar barnen om de vill och behöver. Hellre att de ringer och knappt kan stå på benen, än att de inte ringer alls för att de är oroliga för vad vi föräldrar ska säga.
   Man vet ju nästan att det kommer bli fest, även för dem. Alla barn och vuxna dricker såklart inte. 🙂

   Där ser man. Tack för att du googlade upp det. Och hoppas EU får igenom förslaget. Jag tror många skulle uppskatta det.
   Men finns det någon positiv förklaring till klock-vridningen så skulle det vara intressant att veta det också.
   Kram och trevlig kväll!

Kommentera