Turkiskt ris, Recept steg för steg!

Under mina år som jag har bloggat så har recpetet om hur man tillagar turkiskt ris varit en av de absolut mest uppskattade.
Jag har träffat på människor genom åren som har tackat för att jag delade receptet, vilket var 2014 första gången tror jag.
Har ni provat att laga det riset någon gång med hjälp av mitt recept?

Jag har blivit upplärd hur man lagar turkisk mat utav Kadirs systrar och även Kadir själv.
Från att jag inte har kunnat laga knappt någon mat alls. Till att laga riktigt goda maträtter så är jag stolt.
Och jag är glad över att ni också gillar just mitt recept på turkisk ris så mycket.
Man kan såklart laga det på olika sätt.
Och säkert också olika mellan familjer hur man ska tillaga det, och vilken del av Turkiet man kommer ifrån.
Här nedan har du steg för steg hur vi lagar turkiskt ris.

Recept på det turkiska riset.

Du behöver:
1 msk margarin
2-3 msk risoni
2 dl ris
0.5 msk olivolja
7 dl vatten
salt
ca 1-2 tsk citronsaft

turkiskt-ris

Allt är inte ris.

Att tänka på innan ni tillagar eller äter denna typ av ris-maträtt:
Det “bruna riset” som finns i är egentligen pasta.
Risoni heter det och är man glutenallergiker så är det bra att känna till detta.
Risoni hittar ni alltså bland resten av pastan i mataffären.
Märket Barilla har bland annat detta i sitt sortiment.

risoni
Detta är risoni som blir det till bruna “riset” sedan.

Börja med att blötlägga riset.
Varför? Jo, dels är ris väldigt smutsigt och bör alltid tvättas och helst blötläggas först.
Jag brukar förbereda med att lägga det i vatten en timme innan jag ska laga riset.
I vissa fall låter jag det ligga 10 minuter och sköljer det väl under vatten.
Jag skulle undvika jasminris för att laga turkisk ris då det klibbar.
Välj hellre basmatiris eller långkorningt ris. Det klibbar inte särskilt mycket.

Ta en stekpanna med lite högre kant (se ex. på den jag använder) och smält margarinet.
Lägg i risoni och stek på låg värme.
Låt pastan få gyllenbrun färg men var försiktig så att du inte bränner pastan.

risoni-ris-pasta

Skölj av riset och lägg det i stekpannan.
Häll på olivolja och salta.
Rör om och droppa sedan över citronsaften.
Låt detta steka på låg värme ca 2-3 minuter.

blanda-ris

Häll sedan på vatten, rör runt en sista gång och lägg på ett lock.
Låt det börja koka och sänk sedan ner till låg värme så att det kokar väldigt lätt.
Riset är klart när allt vatten har kokats bort.
Rör inte runt under tiden och försök undvika att lyfta på locket för ofta. Helst inte alls.

turkisk-ris

Varför citron i ris.

Det finns två anledningar till varför man ska droppa i lite citronsaft i riset.
Dels för att riset får en vitare färg.
Men främst för att riset inte blir lika klibbigt.

Nu är riset klart att redo att serveras.
Är resten av maten inte klar och riset behöver så åt sidan en liten stund så kan du lägga en pappersservett under locket.
Då håller sig riset fräscht tills det ska serveras.

Turkisk ris kan du servera till ex. fisk, kycklingrätter eller varför inte prova att laga en klassisk böngryta som heter taze fasulye
Gjord på bland annat brytbönor.

Gillar du mitt recept så får du gärna dela det med vänner och bekanta som du tror skulle uppskatta det.
Glöm inte heller att följa mig på instagram. LouiseiTurkiet.se heter jag där.

turkisk-ris

17 kommentarer

  1. Jag tycker att riset är jättegott, Bosse är inte så förtjust i det. Nu räknar jag ner dagarna till vi ska åka.
    Kicki

  2. Tack för receptet på ris, jag trodde det mörka var brunt ris! Nu är det bara sex veckor till Side igen och jag hoppas det blir en trevligare resa den här gången, för nu mår jag bättre!Sommaren har gjort sitt till och nu har stressen lagt sig! Kom gärna med mer Turkiska goda recept! Kram!

  3. Måste göra det någon gång. Brukade äta det hos en kompis med Turkisk man. Det var så gott! Ha det gott

    1. Det är verkligen gott men framför allt väldigt lätt att göra. Jag vet ärligt talat inte hur man tillaga ris på annat sätt men detta kan jag nog göra i sömnen. Ha en bra kväll!

  4. Hej Louise!
    Ser att man äter mycket yoghurt i Turkiet. Äter man yoghurt som förrät, till maten eller som efterrätt? Kram Merima

    1. Hej Merima! Ja, det är en hel del turkisk yoghurt till maten. Eller jag ska väl säga att så är det i min mans familj så jag utgår från det. Man har det till själva huvudrätten. Många gånger börjar man med soppa och sedan är det en huvudrätt och då serveras oftast turkisk yoghurt till om det inte är fisk för då är det ingen yoghurt eller mjölk inom den närmsta tiden. Och bröd serveras också alltid till alla måltider. Efter maten är det “alltid” (99.9%) turkisk te och ibland något till det. Kan vara allt från någon bakelse eller popcorn. Och sedan, när det har gått ett litet tag så serverar man frukt. Det är så vi gör och så det går till när vi blir bjudna på middag hos någon. Ibland blir det inte soppa innan måltiden men oftast.
      Kram!

  5. Hej Louise!
    Går det bra att göra riset i en stekgryta tror du? Har ingen stekpanna med hög kant;(
    Ha det så bra!
    Helene Isaksson

    1. Det ska nog gå bra. Så länge vatten osv får plats så ska det inte vara någon skillnad tänker jag 🙂❤
      Du får uppdatera mig om hur det gick. Kram 💕

Kommentera